15 lista i puno obećanja: Programi partija za parlamentarne izbore

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori biće održani u nedelju, 11. juna. Građani će birati između 15 izbornih lista.

Foto: Ilustracija

Predizborne kampanje često znaju biti intenzivne i manipulativne. Onda kada ima onoliko lista koliko na predstojećim izborima, može biti teško informisati se o programu svake izborne liste. Važno je znati za koga glasamo, iz kojih razloga, i šta je to što nam se u predizbornoj kampanji obećava. Pored očiglednih razloga, da ih sjutra, u slučaju da ih izaberemo, držimo za riječ.

Zumiraj.me vam donosi rezime, glavne ideje i ponude, izbornih programa kako biste svjesnije, odgovornije i samouvjerenije obavili svoju građansku dužnost.

  1. Bošnjačka stranka – „Jasno je!“

Bošnjačka stranka koju predvodi predsjednik partije Ervin Ibrahimović, zalaže se za bolji položaj Bošnjaka u Crnoj Gori. Tokom preizborne kampanje oni akcenat stavljaju na opštine na sjeveru Crne Gore u kojima žive uglavnom Bošnjaci. Zalažu se za veća ulaganja u te opštine i razvoj ruralnih područja. Pored toga, i na jednakost prosječne plate stanovnika na sjeveru i jugu. Njihova kampanja ciljno je usmjerena i ka dijaspori. U svom predizbornom programu naglašavaju EU integracije, osnaženje partnerstva u NATO alijansi, Djelovanje Bošnjačke stranke u Evropskoj narodnoj partiji…

2. Hrvatska građanska inicijativa (HGI)

Nosilac liste i predsjednik HGI je  Adrijan Vuksanović. HGI zastupa interese hrvatskog naroda u Crnoj Gori. Smatraju da inkluzijom Hrvata i zastupanjem prava manjinskih naroda, zapravo zastupaju interese cjeline. Akcentuju integracije ka Evropskoj Uniji. U programu svoje partije ističu i pitanje povrata imovine i zemljišta oduzetog od predaka i vjerskih zajednica od posebnog značaja za Hrvate u Crnoj Gori „jer se u tome ogleda snaga pravne države i poštovanje osnovnih ljudskih i imovinskih prava“. Pored toga, smatraju da se treba ulagati i posvetiti sportu u Crnoj Gori.

3. “Pravda za sve” Vladimir Leposavić

Treća po redu lista, koju predvodi bivši ministar pravde Vladimir Leposavić. Na prvom mjestu, ova partija obećava vladavinu prava i osiguravanje jednakih prava i tretmana za sve pred zakonom. Na drugom mjestu je „oslobođenje institucija“ iliti procesuiranje svakog javnog službenika koji je prekršio zakon. Na trećem, skladni nacionlani i vjerski odnosi čime podrazumijevaju dosljednu primjenu Zakona o slobodi vjeroispovijesti i zabranom svake diskriminacije. Dalje, naglašavaju važnost digitalizovane i funkcionalne javne uprave i jačanje domaćinske ekonomije.

Leposavić, Foto: PR Centar

4. SNP – Demos – „Za tebe“

Listu predvodi predsjednik SNP-a Vladimir Joković. Dio programa ove koalicije takođe se odnosi na razvoj i ulaganje u sjeverni dio Crne Gore. Kako su kazali u svojim obraćanjima, zalažu se za što brži završetak izgradnje autoputa do Boljara i Beograda, te obećavaju modernizovanje pruge Bar-Beograd. Obećavaju zalagnje za besplatne vrtiće, produženi boravak i povećanje dječijeg dodatka sa 30 na 50 eura kao i potpuno besplatno obrazovanje.

5. Narodna koalicija Prava Crna Gora – DHS – DSS- SCG – Pokret za Pljevlja  – „Složno i tačka“

Nosilac ove liste je predsjednik Demohrišćanskog pokreta Dejan Lukšič. Njihov prioritet je rasvijetljavanje nerazriješenih ubistava u Crnoj Gori. Zatim, izmjena Zakona o tajnosti podataka i Zakona o Agneciji za nacionlanu bezbijednost a sve to svrstavaju pod mjere za intenzivnu borbu protiv kriminala i korupcije. Naglašavaju važnost i jačanje porodice te najavljuju osnivanje Ministarstva za brigu o porodici. Pored toga, i formiranje Fonda za socijalnu brigu i socijalnu solidarnost starijih. U kampanji su se osvrnuli i na problem vršnjačkog nasilja koji akcentuju kao gorući. Obećavaju da Crnom Gorom više neće vladati ambasade i strani plaćenici.

6. Albanska alijansa

Pod sloganom „Jednakost, jedinstvo i razvoj“, ovu listu predvodi Genci Nimanbegu. Albanska alijansa smatra da Vlada koja će se zaista zalagati za boljitak društva i raditi na ulasku Crne Gore u Evropsku Uniju mora imati predstavnike manjinskih naroda. Oni se takođe zalažu za jedankost albanskog naroda u Crnoj Gori, kako u pravnom smislu, tako i u školovanju, zaposlenju…

7.  Pokret “Preokret“

Listu Preokreta predvodi Srđan Perić. Njihov politički program ima nekoliko ključnih aspekata: siguran stan, siguran prostor, siguran posao. Kroz ove ideje oni adresiraju problem osamostaljivanja mladih, podstanara zatim ekološke teme, problem zagađenja životne sredine, devastacije javnih dobara i problem partijskog zapošljavanja. Pored ponuđenih rješenja za ove probleme, bave se i problemima u visokom obrazovanju i ekonomskom pozicijom mladih. Garantuju da za četiri godine mogu doći do četiri hiljade stanova za podstanare, za prve dvije godine hiljadu i pomoć za pokretanje 100 malih porodičnih biznisa. Ukoliko to ne ispune, obećavaju ostavke.

Foto: Preokret

8. “Prvo Crna Gora” – Pokret za promjene

Iz Pokreta za promjene koji predvodi Nebojša Medojević obećavaju inovativne strategije poljoprivredno-prehrambenog sektora, nove zelene, ekološke agende, tehnološko i kadrovsko unapređenje i put ka konačnoj samoodrživosti u proizvodnji hrane, inovativnoj energetici solarnih panela, održivom turizmu, kao i obnovu svih zapuštenih ekonomskih procesa. Pored svega toga, naglašavaju da Crna Gora mora biti država socijalne pravde. Zalažu se i za reizbor sudija i tužilaca kako bi se moglo krenuti u ozbiljnu borbu protiv kriminala i korupcije. Medojević je najavio da će odmah po stupanju na poslaničku funkciju pripremiti zakon o nacionalizaciji privatnih firmi u zemlji i inostranstvu za koje postoji dovoljno dokaza do nivoa osnova sumnje da su korišćene kao paravan za pranje novca od šverca cigareta i narkotika.

9. Savez “Mi možemo – Za građansku Crnu Goru”

Nositeljka ove liste je Dragica Perović-Ivanović i nova su koalicija na crnogorskoj političkoj sceni. Načelno, obećavaju da će zajedno sa najboljim stranim stručnjacima koje je moguće angažovati, raditi danonoćno kako bi zakone napravili takvim da se prostor za malverzacije i zloupotrebe smanji na minimu. Žele da minimalnu penziju izjednače sa minimalnom platom. Upotrebom novih tehnologija žele da smanje nezakonita zapošljavanja. Naglašavaju takođe reforme u zdravstvu i obrazovanju. Ovaj savez je tokom kampanje takođe adresirao probleme rodno zasnovanog nasilja i diskriminacije te naglašavao važnost poboljšanja položaja žena u crnogorskom društvu.

10. DPS-SD-LPCG-DUA – “Zajedno“

Nosilac ove liste je Danijel Živković, vršilac dužnosti predsjednika DPS-a. Njihov programski cilj je da pokrenu investicioni zamajac vrijedan milijardu eura. U kampanji ističu investicije na sjeveru u vidu hotela, puteva i saobraćajne infrastrukture na nivou Crne Gore. Tvrde da će Crnu Goru vratiti na put EU integracija i jačati odnos sa NATO saveznicima. Neka od obećanja su minimalna penzija od 350 eura, subvencije za poljoprivrednike, nova radna mjesta, otvaranje Ministarstva pomorstva u Kotoru… Dobar dio kampanje odnosi se i na očuvanje suvereniteta Crne Gore i očuvanja njene zastave, simbola i himne.

Živković, Foto: DPS

11. Pokret Evropa sad – Milojko Spajić

Pokret Evropa Sad koji će na izborima predvoditi Milojko Spajić dijele osnovna načela koja se tiču evropskih integracija, borbe protiv korupcije i kriminala, reforme obrazovanja i zdravstva… Ipak, u kampanji je akcenat na ekonomiji i program Evropa Sad 2. Iz ove partije obećavaju da će prosječna plata biti 1000 eura a minimalna 700 dok će minimalna penzija biti 450 eura. Ovim programom oni predviđaju i smanjenje radnog vremena na sedam sati dnevno. Na ovaj način, kako tvrde, biće brojnih benefita za državnu kasu koji će omogućiti sve gore pomenute segmente a biće i  više vremena za porodicu, prijatelje i zajednicu što je ključ izgradnje boljeg društva.

Spajić, Foto: Evropa sad

12. SDP Crne Gore – „Za našu kuću“

Listu SDP-a predvodi aktuelni gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković. U svojoj kampanji oni su najavili, između ostalog, poboljšanje zdravstvenog sistema, obuzdavanje inflacije, uvođenje besplatnih vrtića i izgradnju stanova za mlade parove i podstanare, tvrdeći da imaju plan za realizaciju svih tih programa. Konkretnije, do toga će stići smanjenjem cijena ljekova, smanjenjem lista čekanja i nećemo morati da sakupljamo novac za liječenje djece u inostranstvu. Besplatni vrtići u cijeloj Crnoj Gori, po uzoru na Cetinje, i neće dozvoliti da vjerske škole budu važnije od javnih škola. Predložiće Skupštini usvajanje mjera zaštite korisnika bankarskih usluga. Obezbijediće 25 miliona eura i tako izgraditi 1.000 stanova godišnje, uz stanarinu do maksimalno 150 eura. Omogućiće jednostavnu i pravednu legalizaciju objekata bez građevinske dozvole.

13. Savez Demokrata i URA – Aleksa i Dritan – „Hrabro se broji“

U fokusu ove liste, čiji je prvi čovjek Aleksa Bečić, je borba protiv korupcije i kriminala te institucionalni okršaj sa mafijom. Na taj način obećavaju da će osnažiti i ekonomski razvoj Crne Gori koji je do sada kočila pomenuta mafija. Naglašavaju važnost konfiskovanja nelegalno stečene imovine te njeno dojeljivanje Fodu za raspolaganje oduzetom imovinom. Ova koalicija predstavila je i osnovanje fonda “Stan za sve“, za koji će obezbijediti početni kapital od 20 miliona eura, kako bi svako mogao da riješi svoje stambeno pitanje, prije svih, mladi bračni parovi i osjetljive grupe. U fokusu političkog djelovanaj, navode,  se i ubrzani ekonomski razvoj, zaštita prava manjina, socijalna pravda, solidarno i sveobuhvatno zdravstvo… Potpisali su i Sporazum sa maldima kojim su se obavezali da kroz psoebnu granu politike rade na boljem položaju mladih u Crnoj Gori.

Foto: URA

14. Istina. Pravda. Konačno! “Za budućnost Crne Gore” NSD-DNP-RP

Koalicija ZBCG na prvom mjestu liste ima Milana Kneževića koji je obećao da će, ukoliko bude premijer, povući priznanje nezavisnosti Kosova. Pored toga, sranke okupljenje oko ove koalicije obećavaju iskupljenje prema srpskom narodu u Crnoj Gori te da će godine diskriminacije tog dijela stanovništa biti završene. Cilj im je da prvo svakoga zaposle pa tek onda povećaju plate. Istaklu su plan o povećanju penzija kroz ulaganja PIO fonda i da penzioneri sami sebe isplaćuju kroz energetski sistem Crne Gore. Zalažu se za besplatno školovanje i zagovaraju ideju Otvorenog Balkana.

Milan Knežević, Foto: ZBCG

15.  Albanski forum

Albanska alternativa okupila je partnere i oformiila Albanski forum predvodi Nik Đeljošaj. Pored zaštite i promocije nacionalnog identiteta Albanaca u Crnoj Gori, oni u srž svoje  političke doktrine postavlja interes države Crne Gore. Obavezali su se da će bezrezervno raditi i u interesu svih građana države Crne Gore, ne samo Albanaca. Jer, kako kažu, evropska perspektiva Crne Gore i njen ekonomski prosperitet moraju biti najmanji zajednički imenitelj za sve nosioce dobronamjernih političkih ideja. Najavili su da će posebnu pažnju posvetiti opštinama u kojima žive priapdnici albanskog naroda kao što su Ulcinj, Plav, Gusinje, Rožaje itd….

Državna izborna komisija je od pristiglih 17, potvrdila 15 izbornih lista. Ustavni sud je, kao neosnovane, odbio žalbe Crnogorske građanske akcije (CGA) i grupe birača “La casa del papel”, na rješenje DIK-a koji je odbio te liste za izbore.

Ovi sažeti programi rezultat su analiziranih medijskih nastupa predstavnika svih lista, objava na društvenim mrežama, materijala na sajtovima partija i dostupnih dokumenata o izbornom programu.

Kolektiv platforme Zumiraj.me vas ohrabruje da glasate slobodno i u najboljem interesu građana i države Crne Gore.

Skip to content