VODEĆI POKRETAČI KLIMATSKE KRIZE: Mali broj kompanija odgovoran za 80 odsto zagađenja vazduha

Grupa državnih korporacija i multinacionalnih kompanija su vodeći pokretači klimatske krize.

U proteklih sedam godina svega 57 proizvođača nafte, gasa, uglja i cementa direktno je povezano sa 80 odsto svjetske globalne emisije ugljen dioksida koji potiče iz fosilnih goriva.

U pitanju su podaci iz studije sajta Karbon mejdžor data bejs (Carbon Majors Database) neprofitnog trusta mozgova, a posmatrani period je od 2016. godine, odnosno od kada je potpisan Pariski sporazum, globalni dogovor o ublažavanju efekata klimatskih promjena. Cilj ovog dogovora ne dopustiti porast globalne prosječne temperature za više od 1,5 stepena.

Istraživači navode da je moćna grupa državnih korporacija i multinacionalnih kompanija u vlasništvu akcionara vodeći pokretač klimatske krize.

Iako su vlade u Parizu obećale da će smanjiti gasove staklene bašte, analiza otkriva da je većina megaproizvođača povećala proizvodnju fosilnih goriva i povezanih emisija u posljednjih sedam godina.

U bazi podataka o 122 najveća svetska istorijska zagađivača klime, istraživači su otkrili da je 65% državnih subjekata i 55% kompanija u privatnom sektoru povećalo proizvodnju.

Kao i do sada prednjače Ekon, Šel, Britiš petroleum

Iznenađenja nema kada su u pitanju zagađivači. Najveći doprinos emisijama u bio je Ekon mobil (EkkonMobil) iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), koji je bio povezan sa 3,6 gigatona CO2 tokom sedam godina, ili 1,4% globalnog ukupnog iznosa. Odmah iza su Šel (Shell), Britiš petroleum (BP), Ševron (Chevron) i Total enerdžis (TotalEnergies), od kojih je svaki bio povezan sa najmanje jednim porocentom globalnih emisija.

Najupečatljiviji trend, međutim, bio je nagli rast emisija u vezi sa državnim i državnim proizvođačima, posebno u azijskom sektoru uglja.

Ovom analizom je obuhvaćen i period od 1854. godine, odnosno industrijske revolucije.

Istorijski gledano 122 posmatrana entiteta povezani su sa 72% svih emisija fosilnih goriva i cementa od početka industrijske revolucije, što iznosi 1.421 gigatona.

Rast zagađenja državnih kompanija

U ovoj dugoročnoj analizi, kineska državna proizvodnja uglja čini 14% istorijskog globalnog CO2, što je daleko najveći udio u bazi podataka. Ovo je više nego dvostruko više od udjela bivšeg Sovjetskog Saveza, koji je na drugom mjestu i više od tri puta više od udjela Saudi Aramka, koji je na trećem.

Izvor: N1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content