ilustracija (Foto: Pixabay)

Izvor: N1

Drevno drvo je staro 3.000 godina, kako je utvrdila međunarodna naučna zajednica, i dalje daje plodove.


Najstarija maslina na svijetu nalazi se u selu Ano Vouves u Kisamosu u Haniji, na ostrvu Krit. Drevno drvo je staro 3000 godina, kako je utvrdila međunarodna naučna zajednica.

Drvo masline u Vouvesu ima deblo obima 12,5 metara sa prečnikom od 4,6 metara. Pripada lokalnoj sorti drveća tsounati i kalemljena je na visini od tri metra na stablo divlje masline.

Zbog kalemljenja, njegovo deblo je od prirode tako lijepo oblikovano da podsjeća na skulpturu. Godine 1990, nakon jednoglasne odluke u prefekturi Hanija, maslinovo drvo u Vouvesu proglašeno je spomenikom prirode od velikog značaja zbog statusa najstarijeg drveta te vrste na svijetu, piše greekreporter.com.

Najstarija maslina još daje visokokvalitetne plodove
Plodovi drevne masline proizvode najbolje maslinovo ulje na svijetu, čineći ovo područje kolijevkom uzgoja maslina na ostrvu Krit. Stablo drveta je sada šuplje jer nema srčiku, pa se maslina obnavlja prema spolja i unutrašnost postepeno truli.

Pošto maslina neprestano obnavlja svoje drvo, od davnina je služila kao simbol besmrtnosti.

Hiljade turista svakog ljeta posjećuje ovo drvo kako bi mu se divili i saznali njegovu istoriju. Prije svega su impresionirani njegovim oblikom i impozantnom zapreminom debla, ali i činjenicom da je ono živo i plodno već 3.000 godina.

Mjesto u kome se nalazi ovo drvo masline, uključujući cijelo brdo na kome se nalazi nekoliko sela, ima hiljade stabala maslina, a vjeruje se da sela proizvode najbolje maslinovo ulje na svijetu.

Zašto je maslina važna u Grčkoj?

Maslina je milenijumima povezana sa Grčkom.

Simbolizuje mir i prosperitet, kao i nadu u vaskrsenje i prosperitetni život. Tipično mediteranski grčki pejzaž prošaran je ovim drvećem, a Grci su kroz vjekove bili neraskidivo povezani sa ovom biljkom.

Za stare Grke, maslina je bila jedno od dva najpoštovanija mitska stabla, zajedno sa hrastom.

Duboko ukorijenjena ljubav i poštovanje prema ovom drvetu od strane Grka su preživjeli vjekovima.

ilustracijailustracija (Foto: Pixabay)

Grčko maslinovo ulje

Grčko maslinovo ulje, ili „tečno zlato“, kako ga je nazvao Homer, dio je istorije Grčke od antike. To je nezamjenljiva nutritivna komponenta grčke ishrane.

Stari Grci su takođe koristili maslinovo ulje kao dio svojih napora da uživaju u zdravom životu i da promovišu dugovječnost, a koristili su ga i kao kozmetiku za kožu i kosu. Danas se grčko maslinovo ulje smatra najboljim na svijetu.

Širom svijeta postoji oko 800 miliona stabala maslina, od kojih se oko 95 procenata uzgaja u mediteranskom basenu, koji ima najbolje zemljište i klimatske uslove za uzgoj maslina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content