Foto: Pixabay

Istraživači sa australijanskog univerziteta Edit Kauan (Edith Cowan University), u studiji objavljenoj u časopisu “Journal of Travel Research“, vjeruju da bi putovanja mogla biti najbolji način da se čovjek odupre preranom starenju.

“Starenje kao proces je nepovratno. No, iako se ne može zaustaviti, može se usporiti”, tvrdi kandidatkinja za doktorske studije ovog univerziteta, a koja je radila na pomenutoj studiji, Fangli Hu.

Ona je napomenula da pozitivna iskustva sa putovanja mogu poboljšati fizičko i mentalno zdravlje pojedinaca, jer se oni tadizlažu novim okruženjima, angažuju u fizičkim aktivnostima i društvenoj interakciji, ali i njeguju pozitivne emocije.

Prema njenim riječima, putovanja ne samo da pomažu da se “uspori” starenje, već i da se smanji nivo stresa koji do toga i dovodi.

Pored toga, usljed promjene sredine, tokom putovanja mijenja se i metabolička aktivnost i jača imuni sistem.

Aktivni načini putovanja, poput pješačenja, penjanja, hodanja i vožnje biciklom, održavaju fizičku kondiciju i povećavaju efikasnost takozvanog “sistema protiv habanja“ tijela – njegovu sposobnost da efikasno obnavlja organe i tkiva, prenosi ruska “Gazeta“.

S druge strane, pasivni turizam sa smirenijim programom utiče na normalizaciju psiho-emocionalnog stanja, a što takođe dovodi do manjeg “habanja” organa i tkiva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content