Dvije osobe zaražene kju groznicom, Udruženje stočara apeluje na nadležne da se zaštite građani

Foto: N1

Iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZ) sinoć je saopšteno da su kju (Q) groznicom zaražene dvije osobe u Danilovgradu.

Obje osobe u trenutku testiranja, otkrivaju iz IJZ, nijesu prijavile tegobe, ali su navele da su u prethodnih mjesec imali simptome koji odgovaraju kju groznici.

“Serološki rezultati kod dvije izložene osobe ukazuju na infekciju uzročnikom kju groznice. Obje osobe, u trenutku testiranja, nijesu prijavile tegobe, ali su navele da su u prethodnih mjesec dana imali simptome koji odgovaraju ovom oboljenju”, stoji saopštenju.

Iz IJZ-a su, u cilju sprečavanja obolijevanja ljudi, preporučili dezinfekciju prostorija u kojima su boravile inficirane životinje, nošenje zaštitne opreme (maske, rukavice, naočare) prilikom obavljanja poslova koji uključuju kontakt sa životinjama, njihovim izlučevinama i kontaminiranom okolinom.

Osim toga, preporučena je i termička obrada prethodno nepasterizovanog mlijeka za sopstvene potrebe, kuvanjem na temperaturi ključanja, kao i pojačan epidemiološki nadzor

U junu prijavljena dva slučaja Q groznice kod ljudi u Bijelom Polju i Podgorici

Tokom ove godine, podsjetili su iz IJZ-u, bila su prijavljena dva slučaja Q groznice kod ljudi.

Oba su registrovana u junu.

Od toga, jedan u Bijelom Polju i jedan u Podgorici.

Iz ove zdravstvene institucije poručuju i da nekuvano mlijeko inficiranih životinja, kao i mlječni proizvodi spravljeni od sirovog mlijeka inficiranih životinja, mogu da sadrže uzročnike kju groznice.

“Jedna od metoda suzbijanja prenošenja uzročnika kju groznice putem mlijeka i mliječnih proizvoda je pasterizacija kravljeg, kozjeg i ovčijeg mlijeka na temperaturi većoj od 63 stepena u trajanju od 30 minuta, ili preko 72 stepena u trajanju od najmanje 30-45 sekundi”, objasnili su iz IJZ-a.

Oni su savjetovali da je generalno, u cilju prevencije infekcija, preporuka da mlječni proizvodi budu pravljeni isključivo od pasterizovanog mlijeka, kao i termička obrada prethodno nepasterizovanog mlijeka za sopstvene potrebe, kuvanjem na temperaturi ključanja.

Lakić: Partije da ne koriste kju groznicu kao političku temu, vć da učine sve što je u njihovoj moći

Udruženje stočara Danilovgrad jutros je pozvalo nadležne organe da što hitnije utvrde svako nestručno, nezakonito i neodgovorno postupanju u slučaju pojave kju groznice u Crnoj Gori.

“Povodom zvanične objave Instituta za javno zdravije da su u opštini Danilovgrad potvrđeni prvi slučajevi obolijevanja od kju groznice, Udruženje stočara poziva nadležne organe da što hitnije utvrde svako nestručno, nezakonito i neodgovorno ponašanje u postupanju u konkretnim slučajevima, sa kojima smo upoznali menadžment Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede”, izjavio je sekretar Udruženja Vlado Lakić, prenosi RTCG.

On je rekao i da će u slučaju nereagovanja nadležnih pozvati ne samo stočare i druge poljoprivredne proizvođače, već i sve građane koji dijele zabrinutost Udruženja da se priključe njihovom daljem djelovanju.

“Udruženje stočara Danilovgrad upućuje apel svim političkim partijama da u javnosti ne koriste kju groznicu kao političku temu, već da učine sve što je u njihovoj moći, kako bi što prije bolest stavili pod kontrolu, a zdravlje građana zaštitili, što je osnovni cilj i našeg djelovanja”, zaključio je Lakić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content