Na putevima u Norveškoj više električnih automobila nego benzinskih

Foto: Government of Canada

Na putevima u Norveškoj po prvi put u istoriji ima više električnih automobila nego benzinskih.

Kako je objavio norveški Savjet za informacije o drumskom saobraćaju (OFV), u ovoj zemlji registrovano je 2,8 miliona putničkih automobila.

Od toga, 754.303 je električnih automobila, dok je 753.905 automobila na benzin.

Prema riječima direktora Savjeta, Ojvind Solberg Torsena, ovo je istorijska prekretnica koju je malo ko mogao da predvidi prije deset godina.

Ipak, i pord svega toga, u Norveškoj još uvijek postoji milion registrovanih putničkih automobila sa dizel motorima, ali i njihov broj, javljaju tamošnji mediji, postepeno opada.

Torsen stoga smatra da će do 2026. broj električnih automobila u Norveškoj nadmašiti i broj automobila sa dizel motorima, navodi se na sajtu OVF-a.

U pokušaju da elektrifikuje drumski saobraćaj i ispuni klimatske obaveza, vlasti u Norveškoj su ponudile značajne poreske olakšice na kupovinu električnih automobila, što ih čini cjenovno konkurentnim, u poređenju sa visoko oporezovanim automobilima na benzin i dizel, kao i hibridnim vozilima.

Ova priča o norveškom uspjehu u oštroj je suprotnosti sa situacijom u ostatku Evrope gdje prodaja električnih vozila, kako prenosi portal “Energologija”, opada, dok se hibridni modeli pokazuju sve popularnijim.

“Prodaja električnih automobila počela je padati krajem 2023. i čini samo 12,5 % novih automobila prodatih u Evropi od početka 2024. godine, prema podacima Evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA)”, zaključuje se u članku objavljenom na “Energologiji”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content