Fond za pravednu tranziciju treba da nastavi sa radom

Logo

Fond za pravednu tranziciju The Just Transition Fund), navodi se u zajedničkoj izjavi 42 ekološke organizacije, kao namjenski finansijski instrument u okviru kohezione politike treba da nastavi sa radom.

Tajming ove izjave,, primjećuje portal “Energologija”, posebno je značajan s obzirom na predstojeću srednjoročnu reviziju kohezione politike Evropske unije, reviziju Fonda za pravednu tranziciju i prijedlog Evropske komisije za novi višegodišnji finansijski okvir, nakon čega će uslijediti pregovori s drugim evropskim institucijama.

“U regijama koje se udaljavaju od industrije visokih emisija, posebno u centralnoj i istočnoj Evropi, Fond za pravednu tranziciju smatra se jedinim namjenskim i lako dostupnim fondom koji mogu koristiti. Pruža ogromnu podršku u revitalizaciji područja koja su decenijama propadala. Ove regije će nastaviti da se suočavaju sa problemima, ako im se ne pruži dodatna pomoć u njihovim naporima da pređu na zelenu ekonomiju”, navodi se, između ostalog, u pomenutoj izjavi.

Dok političke smjernice za sljedeću Evropsku komisiju uključuju opredjeljenje za ‘značajno povećanje naših sredstava za pravednu tranziciju kroz sljedeći dugoročni budžet’, postoje i signali iz raznih krajeva EU da bi Fond trebalo ili u potpunosti ukinuti ili značajno modifikovati. To bi moglo dovesti do velikog nezadovoljstva u regionima koji su već krenuli na pravi put tranzicije, upozoravaju ekolozi.  

Trenutno 92 regiona širom Evrope koriste Fond za pravednu tranziciju za ublažavanje uticaja zatvaranja industrija koje emituju velike količine karbona u regionima širom EU.

Neke zemlje će završiti proces u roku od nekoliko godina, ali druge se suočavaju sa mnogo dužim i bolnijim putovanjem ka potpunoj dekarbonizaciji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content