Đoko Nesanica zaslužio da dobije mural u Podgorici

Poznati podgorički buregdžija i rege muzičar, vlasnik kultnih buregdžinica u glavnom gradu, “Ambasada Zabjelo” kod gradskog stadiona i “Kod Feta” na Starom Aerodromu, Feto Mahmutović pozvao je danas sve street art umjetnike da zajedno naprave mural čuvenom Đoku Nesanici.

“Pozivam sve street art umjetnike iz Podgorice, da zajedno napravimo mural u čast čovjeka koji je hranio naš grad u najtežim vremenima. Da sačuvamo uspomenu!”, stoji u objavi na Fejsbuk stranici buregdžinice “Kod Feta”.

Đorđije Ičević, svima poznatiji kao Đoko Nesanica i njegova kiosk za prodaju hamburgera “Park” bili su zasigurno jedinstveni simboli i zaštitni znak Titograda i, kasnije, Podgorice.

Đoko je dobio nadimak “Nesanica” jer je njegova radnja radila svakog dana puna 24 sata.

Ovaj jedinstveni kiosk je bio posljednja stanica pred odlazak kući kako iz noćnog povoda, tako i iz treće smjene na poslu.

Đoko je bio specifičan po tome što je sam pripremao hranu. Dakle, od momenta kupovine, obrade i pripreme mesa, pa sve do dijela kada je preko njega, nakon što “ispeče hamburger”, stavaljao svoje čuvene “mazalice”.

Đorđije Ičević, svima poznatiji kao Đoko Nesanica, Foto: CDM

Uz njegov hamburger, sjećaju se rado mnogi Podgoričani, obavezan je bio i jogurt, koji je Đoko često davao gratis.

Osim toga, još jedna vrlina ga je odvajala od ostalih, a to je: “Platićeš kad budeš imao”.

Đoko je mučki ubijen 12. marta 2003. godine u dva sata nakon ponoći. Na njega je pucala maskirana osoba sa fantomkom na glavi.

Razbojnik je, naime, ušao u Đokov kiosk, traživši mu 200 eura koje on nije htio da mu da, nakon čega mu je pucao u stomak.

Đoko je preminuo u Kliničkom centru u Podgorici.

Iza sebe je ostavio suprugu, troje djece i sjećanja i anegdote koje i dan danas predstavljaju sve ono u čemu se ogledao dobri dugh Titograda i Podgorice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content