Predstava “Potonja ura Njegoševa” izvedana u Kirgistanu

Foto: CNP

Kultna predstava “Potonja ura Njegoševa”, po tekstu Slobodana Tomovića, u režiji Blagote Erakovića, a u kojoj ulogu Petra II Petrovića Njegoša tumači prvak Crnogorskog narodnog pozorišta Slobodan Marunović, izvedena je sinoć u Biškeku, glavnom gradu Kirgistana.

Time je otvoreno deveto izdanje Medjunarodnog festivala malih pozorišnih formi “Impuls”.

Predstava, podsjećju iz CNP-a, prikazuje posljednje trenutke života pjesnika, filozofa, vladike i gospodara Crne Gore kroz njegovo dramatično suočavanje sa smrću te filozofskim propitivanjem o smrti, sudbini, bogu, ljubavi i smislu njegovog postojanja. 

“Vrsni poznavalac života i djela vladike Petra II Petrovića Njegoša, prof. dr Slobodan Tomović je na genijalan i autentičan način utkao tekst u ovo djelo i time ovjekovječio onu esenciju Njegoševe misli kojoj se i danas trebamo vraćati”, navodi se u saopštenju.

Foto: CNP

S druge strane, dodaju oni, jednako maestralno reditelj Blagota Eraković je stvorio sjajno rediteljsko rješenje koje ni nakon tri i po decenije ne blijedi i ne prestaje da oduševljava domaću i svjetsku pozorišnu publiku.

“Nakon završetka predstave, mnogobrojna publika je dugim i gromkim aplauzom pozdravila predstavu koja je od svoje premijere 19.maja 1988. godine u Crnogorskom narodnom pozorištu izvedena preko 1600 puta. Marunović je sa ovom predstavom obišao svijet i dobitnik je najprestižnijih priznanja na domaćim, evropskim i svjetskim festivalima”, zaključili su iz CNP.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content