U Kolašinu se održava 38. Kongres udruženja vojnih planinara

Foto: RTCG

U Kolašinu se održava 38. Kongres Internacionalnog udruženja vojnih planinara.

Potpukovnik Miloje Knežević, predsjednik Udruženja vojnih planinara Crne Gore koje nosi naziv “Kapetan”, u izjavi za portal RTCG-a ovim povodom podsjetio je da je ovaj klub osnovan još 2012. godine.

“Klub vojnih planinara Kapetan osnovan je 2012. godine s ciljem afirmisanja planinarstva, sportova u planini, zdravih stilova života, a posebno crnogorskih planina unutar Vojske Crne Gore, kao i afirmisanja vrijednosti Vojske Crne Gore u građanstvu naše domovine. Međutim, s obzirom na to da nam je Crna Gora mala, proširili smo se i učlanili u IFMS, Međunarodno udruženje vojnih planinara, te za kratko vrijeme postali punopravna članica tog udruženja”, izjavio je Knežević.

Prema njegovim riječima, IFMS afirmiše mir, demokratiju, poštovanje ljudskih prava, kao i vojno planinarstvo.

Kroz ovo udruženje, kako kaže, promovišu se i turističke ljepote države.

Ove godine, dodaje on, Crna Gora je dobila priliku da afirmiše turističke ljepote naše države.

“Ali pošto ne možemo predstaviti cijelu zemlju, odabrali smo Kolašin kao reprezentativan primjer, koji će najbolje prikazati sve ljepote Crne Gore u malom. U naredna četiri dana pokazaćemo sve ljepote koje okružuju Kolašin i planine u njegovoj blizini, kao i ljepote rijeke Tare. Tako ćemo imati planinarenje na Bjelasici i Komovima, posjetu Nacionalnom parku Biogradska gora, a priču ćemo zaokružiti raftingom na rijeci Tari”, rekao je Knežević za RTCG.

Na kongresu učestvuju vojni planinari iz Crne Gore, Austrije, Slovenije, Italije, Španije, Njemačke, SAD-a i Švajcarske.

Kongres su podržali Ministarstvo turizma, Ministarstvo odbrane, Vojska Crne Gore, Turistička organizacija Kolašin i Ski centar 1600.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content