Roditelji da tuže influensere koji snimaju djecu i postavljaju na društvene mreže

Iz Agencije za zaštitu ličnih podataka (ALZP) danas je saopšteno da takozvani influenseri presrijeću i zaustavljaju djecu u blizini obrazovnih ustanova i, u slučaju da pokažu da prate određeni profil na društvenoj mreži, kada to i pokažu, zauzvrat dobijaju novac.

Oni, stoga, ohrabruju roditelje da podnesu tužbu nadležnom sudu.

U saopštenju Agencije se navodi da im se Udruženje Roditelji obratilo zahtjevom da se preduzmu mjere u cilju sprječavanja snimanja i javnog plasiranja snimaka maloljetnika u svrhe promovisanja i reklamiranja određenih profila na društvenim mrežama.

“Naime, djeca se presretaju i zaustavljaju u blizini obrazovnih ustanova od strane tzv.influensera i u slučaju da pokažu da prate određeni profil na društvenoj mreži, kada to i pokažu, zauzvrat dobijaju novac. Cijeli događaj se neovlašćeno snima i plasira na društvenim mrežama bez zaštite identiteta maloljetnika i bez prethodne saglasnosti roditelja/staratelja”, pojašnjava se u saopštenju Agencije.

Iz AZLP su rekli da nemaju zakonske nadležnosti da reaguju u odnosu na obradu podataka od strane tzv.influensera na društvenim mrežama.

“Međutim imajući u vidu da se radi o najosjetljivijim kategorijama društva, djeci, smatra svrsishodnim da uputi javni apel da se obustavi neovlašćeno snimanje i plasiranje snimaka maloljetnih lica u svrhu sticanja veće popularnosti odnosno broja pratilaca na društvenim mrežama”, istakli su iz AZLP.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content