U poslednjih 18 mjeseci: Cijene hrane u septembru zabilježile najbrži rast

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) saopštila je da je referentna vrijednost svjetskih cijena prehrambenih proizvoda u septembru zabilježila najbrži rast u proteklih 18 mjeseci.

FAO indeks cijena hrane, koji prati mjesečne promjene međunarodnih cijena prehrambenih proizvoda kojima se globalno trguje, u septembru je u prosjeku iznosio više od 124 poena.

To je, naime, za tri odsto više u odnosu na avgust i za 2,1 procenat više od odgovarajuće vrijednosti godinu dana ranije.

Najveći rast u septembru zabilježio je FAO indeks cijena šećera. On je porastao za više od 10 odsto. Razlog su pogoršani uslovi za usjeve u Brazilu, ali i zabrinutost da bi odluka Indije da ukine ograničenja za upotrebu šećerne trske pri proizvodnji etanola mogla uticati na dostupnost izvoza iz zemlje.

Foto: FAO (Printskrin)

Indeks cijena žitarica porasto je za 3 odsto, a porasle su i cijene pšenice i kukuruza.

Tako su cijene pšenice porasle zbog zabrinutosti u vezi sa vlažnim uslovima u Kanadi i EU, ali je to nadoknađeno snabdijevanjem po konkurentim cijenama iz regiona Crnog mora.

Indeks cijena bljnog ulja porastao je za više od 4 odsto u odnosu na avgust, uz sve veće kotacije za palmino, sojino, suncokretovo i ulje uljane repice, dok kod mliječnih proizvoda povećanje iznosi 3,8 odsto u septembru, uz povećanje kotacija punomasnog i obranog mlijeka u prahu, kao i putera i sira.

Porastao je i indeks cijena mesa za 0,4 procenata. Svjetske cijene goveđeg i svinjskog mesa ostale su stabilne, ali su cijene ovčijeg mesa u blagom padu u odnosu na nivoe iz avgusta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content