U toku ove nedjelje saznaćemo ko su sve dobitnici Nobelove nagrade

Današnjim objavljivanjem imena laureata za medicinu, kao i svake godine, započeće ovogodišnja sezona dodjeljivanja Nobelovih nagrada.

Po ustaljenoj tradiciji, danas će, dakle, biti saopšteno ime dobitnika Nobelove nagrade za medicinu, u utorak za fiziku, u srijedu za hemiju, u četvrtak za književnost, u petak za mir i u naredni ponedjeljak za ekonomiju.

Nobelovu nagradu ustanovio je švedski naučnik i industrijalac Alfred Nobel, izumitelj dinamita.

On je, naime, želio da se iz njegovog fonda svake godine izdvaja novac za pojedince koji su, za tu godinu, dali najznačajniji doprinos čovječanstvu.

Iz tog razloga je u Parizu 1895. godine, dan pred svoju smrt, u testament unio želju da bude osnovan Nobelov fond iz kojeg bi se dodjeljivale nagrade najzaslužnijima.

Nobel (1833-1896) je testamentom i odredio institucije koje će dodeljivati nagrade svake godine. Među njima su: Švedska akademija za književnost, Institut Karolinska za medicinu, Švedska kraljevska akademija za fiziku i hemiju i Odbor za mir koji specijalno bira norveški parlament.

Nobelova nagrada se sastoji od zlatne medalje, diplome i čeka na devet miliona kruna (oko milion eura), a novčani iznos nagrade se dijeli ako ima više laureata u jednoj disciplini.

Ceremonija uručenja nagrada tradicionalno je 10. decembra, na dan smrti Alfreda Nobela.

Ovogodišnja dodjela odvija se u svijetlu sukoba u Ukrajini, krize na Bliskom istoku i sve većih ekoloških problema i klimatskih promjena.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content