Foto: Stevan Kragujević/Wikimedia Commons

Na današnji dan, 7. oktobra 1914. godine rodio se crnogorski književnik Mihailo Lalić.

Lalić je rođen u selu Trepča nadomak Andrijevice. Rano je ostao bez majke i oca, pa se o njemu brinula maćeha uz čiju se pomoć školovao i završio osnovnu školu u svom selu i gimnaziju u Beranama.

Poslije završene gimnazije dolazi u Beograd, gdje se izdržavao radeći razne teške fizičke poslove. U jesen 1933. započinje studije na Pravnom fakultetu. Svoje prve književne radove počinje objavljivati 1934. godine.

Uporedo sa početkom bavljenja književnošću, drži predavanja o marksizmu. Tada je i prvi put uhapšen.

Odmah po izbijanju rata 1941. godine, još u prvim danima, vraća se u Crnu Goru uzimajući aktivnog učešća u narodnoj revoluciji i narodno-oslobodilačkoj borbi. Jula 1942. zarobljavaju ga četnici koji ga zatvaraju Kolašinskom kazamatu, nakon čega biva deportovan u logor na Sajmištu, a odatle u Grčku.

Polovinom 1944. bježi iz logora i priključuje se grčkom narodno-oslobodilačkom pokretu, tj. grčkim partizanima, da bi se u novembru iste godine vratio u Crnu Goru.

Bio je novinar lista “Pobjeda” na Cetinju, a zatim i direktor TANJUG-a za Crnu Goru.

Objavio je veliki broj knjiga pripovijedaka: Izvidnica, Prvi snijeg, Na mjesečini, Poslednje brdo, kao i romana: Svadba, Zlo proljeće, Raskid, Lelejska gora, Hajka, Pramen tame, Ratna sreća, Zatočenici, Dokle gora zazeleni, Gledajući dalje na drumove, Odlučan čovjek.

Njegova djela prevedena su na sve jezike jugoslovenskih naroda, kao i na bugarski, češki, slovački, poljski, ruski, rumunski, litvanski, danski, njemački, engleski i dr.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content