Malo je samo nedjelja: Lovci traže da i subota bude lovni dan

Lovački savez CG (Logo)

Lovački Savez Crne Gore zatražio je od ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimira Jokovića d i subot bude lovni dan.

“Poštovani gospodine ministre, molimo Vas da odobrite lov, osim nedelje, i subotom, u toku lovne sezone, u lovnoj 2024/25 godini i to divljih svinja i sitnih predatora: lisice i šakala koje, shodno Zakonu o divljači i lovstvu, članu 36. („Službeni list CG“ br 52/08 i 48/15) spadaju kategoriji nezaštiće divljači”, navodi se u dopisu upućenom ministru Jokoviću.

Lov ovih vrsta divljači je, smatraju oni, “jedna od mjera zaštite koja je propisana Zakonom o divljači i lovstvu i planskim dokumentima i ona se, kao i druge mjere zaštite, mora strogo poštovati i provoditi”.

“Poštovani gospodine ministre, kao što Vam je poznato Crna Gora ima jako velika ograničenja kada je lov u pitanju, i ona se odnose ne samo na vrste i na lovne površine, već i na termine lova, jer je lovna sezona propisana zakonom i za nezaštićenu divljač, a lovni dan je isključivo nedjelja i dani državnih praznika, što nije praksa u drugim zemljama, već se nezaštićena divljač može loviti tokom čitave lovne godine i svim danima u toku sedmice”, pojašnjavaju iz Lovalčkog saveza.

Stoga je potrebno, dodaju oni, da bi zaštitili uzgojnu divljač i imovinu pravnih i fizičkih lica, svjesni velikih šteta koju ovi predatori čine, kao lovni dan odobriti i subotu u toku tekuće lovne sezone.

“Prisustvo lovaca u terenu potrebno je i zbog opažanja i provođenja preventivnih mjera zdrastvene zaštite divljači i drugih životinjskih vrsta, jer divljač obolijeva od raznih bolesti od kojih su pojedine, kao štoje bjesnilo, prenosive, ne samo na drugu divljač već i na domaće životinje i na čovjeka. U prilog odobravanja subote kao lovnog dana je i Operativni program zdrastvene zaštite životinja kojim su predviđeni aktivni i pasivni nadzori populacije divljih svinja na prisustvo virusa afričke kuge svinja, koja se početkom godine pojavila i u Crnoj Gori, a koji sprovode lovci, korisnici lovišta i Lovački savez Crne Gore”, piše u dopisu Lovačkog saveza.

U ovom doumentu upućenom ministarstvu stoji i da, radi utvrđivanja prisustva virusa afričke kuge svinja u prirodi, među populacijom divljih svinja, “lovci su u obavezi da dostavljaju uzorke tjelesne tečnosti i unutrašnjih organa (tonzile i slezina) od odstrijeljenih divljih svinja veterinarskim ambulantama, koje te uzorke dostavljaju Specijalističkoj veterinarskoj laboratoriji”.

“Poštovani gospodine ministre, iz gore navedenih i drugih razloga, jer je lov djelatnost koja obezbjeđuje značajne društvene, kulturne, ekonomske i ekološke dobiti, molimo vas da razmotrite naš zahtjev i da odobrite lov divljih svinja i sitnih predatora osim nedelje, i subotom, u toku lovne sezone u lovnoj 2024/25 godini”, zaključuje se u dopisu Lovačkog saveza.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content