Kovačević o prvim danima zabrane plastičnih kesa: Profit će ići u pogrešne ruke

Nataša Kovačević, Foto: RTCG (Printskrin)

Nataša Kovačević, koordinatorka kampanje za dekarbonizaciju daljinskog grijanja za Zapadni Balkan, kazala je, u Jutarnjem programu RTCG “Dobro jutro Crna Goro”, da prvi dani zabrane upotrebe plastičnih kesa i ostalih proizvoda ne daju optimistične prognoze.

Prema njenim riječima, Zakon o upravljanju otpadom nije donio željene novine, jer su plastične kese preko 50 mikrona ostale u upotrebi, a cijena im se povećala.

“Kada je riječ o ekološkom problemu, on se zapravo ne smanjuje, nego se povećava, ali sa druge strane, takođe, naknada koju su trgovci dužni da izdvajaju za državu iznosi svega nešto oko tri centa, što je zaista malo u odnosu na tu maržu koju će oni sami da ostvare, koja je veća od tri centa”, izjavila je Kovačević u Jutarnjem programu RTCG.

Suština je, pojašnjava ona, da zakon omogućava neku vrstu kompenzacija koja, zapravo, na kraju neće biti u korist zaštite životne sredine, nego će, ističe Kovačević, opet donijeti neki profit u pogrešne džepove.

Ona je poručila i da se sve to može nazvati “zeleno pranje novca”.

Podsjećamo, novim zakonom u crnogorskim marketima zabranjena je upotreba kesa debljine od 15 do 50 mikrona, dok se one koje prelaze 50 mikrona, odnosno deblje kese, naplaćuju od 10 do 15 centi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content