Spasimo Komarnicu: Opštini Šavnik 2.5 miliona eura od HE Komarnica, ali malo sjutra.

“U ponedeljak 23. maja osvanula je vijest kako će Opština Šavnik od HE Komarnica, prihodovati 2,5 miliona eura godišnje. Dok u koncesionom ugovoru stoji da će se za Opštine Šavnik i Plužine odvajati 1% novca od ukupnog prihoda koji bi generisala HE Komarnica.

“Iznos koncesione naknade utvrđuje se na 1% od prihoda od prodaje električne energije proizvedene u hidroelektrani Komarnica. Ovaj iznos koncesione naknade Koncesionar će plaćati Koncedentu u skladu sa Ugovorom o koncesiji.” Stavka 12. Koncesionog akta

Procjena Elektroprivrede, po današnjim cijenama struje, je da bi HE Komarnica generisala oko 46 miliona eura godišnje, od čega je 1% – 460.000 eura.

Rijeku Komarnicu dijele Opštine Šavnik i Plužine pa je potrebno da znamo koliko će prihodovati jedna, a koliko druga opština i kako se to utvrđuje.

Pritom, ako uzmemo u obzir da kroz naknade o korišćenju prirodnih dobara, Opština Plužine od HE Piva prihoduje oko 900.000 hiljada eura godišnje – nameće se nekoliko interesantnih pitanja:

❓Kako je dobijena cifra od 2.500.000 E?
❓Kako Opština Plužine prihoduje manje novca od veće hidroelektrane?
❓Kada će u Crnoj Gori neko da odgovara za izgovorenu riječ?

❌Nije mala stvar da najavite prihod od 2,5 miliona i to za 12 godina, onda kada više i ne morate da snosite posledice. Zahtijevamo detaljnu računicu koja stoji iza ove cifre. Ko je i kada, na osnovu kakvih podataka izračunao ovu “bajkovitu” cifru?

🤷 Kada Elektroprivreda Crne Gore, koja je investitor samog projekta, nije znala kolike će im naknade opštinama biti, kako je to mogao da izračuna predsjednik Opštine Šavnik.” navodi se u saopštenju inicijative Spasimo Komarnicu.

Skip to content