Njemačka priprema model koji će privredi omogućiti niže cijene struje

Izvor: Balkan Green Energy News

Autor: Vladimir Spasić

Foto: Canva

Njemačka Vlada priprema model koji će omogućiti da privreda ima niže cijene električne energije, kako bi bila konkurentna firmama iz SAD i Kine koje struju plaćaju jeftinije. U pripremi su kratkoročne i dugoročne mjere, koje podrazumijevaju ograničenje trenutne cijene i posebnu tarifu za industriju.

Robert Habek, ministar ekonomije i klimatske akcije, izjavio je da je potrebno riješiti situaciju u vezi sa cijenom struje za evropsku industriju, kao i da se odluka o tome mora donijeti ove godine. On je rekao da taj dio nedostaje u okviru Industrijskog plana za zeleni dogovor, koji je Evropska komisija predstavila početkom februara.

Inače, taj Plan je odgovor EU na subvencije koje predviđa Zakon o obaranju inflacije u Sjedinjenim Američkim Državama, ali i podsticaje koje druge konkurentske zemlje već isplaćuju ili najavljuju. Podsticaji se dobrim dijelom odnose na razvoj zelene ekonomije.

Njemačke firme plaćaju struju više nego duplo skuplje od konkurencije u Kini

Studije iz perioda prije energetske krize, kako prenosi Euractiv, pokazivale su da njemačke firme plaćaju više nego duplo veće račune za struju u poređenju sa konkurencijom iz SAD-a i Kine.

Podaci za cijene u Kini nijesu dostupni, ali se kao cijena koju plaća industrija solarne opreme spominje oko sedam evrocenti po kWh. Nedavno je Wacker Chemicals, poslednji preostali proizvođač polisilikona u Nemačkoj, saopštio da konkurencija iz Kine plaća duplo nižu cijenu struje od njih.

Portal Energate prenosi da njemačka vlada trenutno radi na konceptu koji će kompanijama omogućiti da obezbijede jeftinu električnu energiju iz vjetroelektrana na moru.

Dugoročno rješenje su vjetroparkovi na moru

Habek je rekao da bi prednosti elektrana na obnovljivu energiju koje proizvode električnu energiju po cijeni 5-9 evrocenti trebalo da se prenesu i na kompanije u zavisnosti od geografskih okolnosti.

Njemački ministar je naveo da trenutno EU pomaže firmama u kapitalno intenzivnim troškovima (CAPEX), dok su SAD odlučile da podrže operativne troškove (OPEX). Kako bi se ovo promijenilo u pripremi je, dodao je, posebna tarifa za struju za industriju.

Moguće i ograničenje cene

On očekuje da se iz vjetroparkova na moru mogu obezbijediti velike količine energije koja može koristiti kompanijama kroz ugovore o otkupu električne energije (eng. power purchase agreement – PPA). Ali, dok ne budu dostupne dovoljne količine te energije, njemačka vlada razmatra ograničenje cijena struje za privredu.

Habek je naglasio da se sada razmatra da li su dodatna ograničenja moguća ili neophodna, i potvrdio da će njegovo Ministarstvo sigurno uraditi svoje deo posla, a to je da osmisli tarifu za industriju.

Inače, trenutno je nejasno da li davanje povlašćene cijene firmama zahtijeva odobrenje u skladu sa evropskim propisima o državnoj pomoći.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content