Srbija traži strateškog partnera za gradnju solarnih elektrana snage 1.000 MW

Izvor: Balkan Green Energy News

Vlada Srbije raspisala je postupak za izbor strateškog partnera za gradnju solarnih elektrana snage 1.000 MW sa baterijama kapaciteta najmanje 200 MW. Elektrane i baterije će biti predate u vlasništvo Elektroprivrede Srbije (EPS) po sistemu „ključ u ruke“.

Vlada Srbije donijela je odluku kojoj se utvrđuje postupak izbora strateškog partnera za realizaciju projekta izgradnje bez upravljanja i održavanja samo-balansiranih solarnih elektrana velikog kapaciteta sa baterijskim sistemima za skladištenje električne energije u Republici Srbiji, navodi se u vladinoj odluci, koja je zasnovana na članu 87. Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije.

Projekat se, kako piše, sprovodi kroz model strateškog partnerstva i putem javnog finansiranja. Razlozi su ostvarivanje ciljeva energetske tranzicije i međunarodnih obaveza u vezi sa obnovljivom energijom, zatim odgovor na energetsku krizu, eliminisanja potrebe za uvozom, osiguranje dugoročne sigurnosti snabdijevanje potrošača, kompenzovanja smanjene proizvodne mogućnosti EPS-a, kao i zadovoljenje narastajuće potrebe za kapacitetima sposobnim za pružanje balansnih i sistemskih usluga.

Strateški partner će upravljati elektranama i baterijama dvije godine

Obaveze strateškog partnera su da obezbijedi pisma o zainteresovanosti za finansiranje projekta. Ponuđeno finansiranje trebalo bi da bude pogodno za javno finansiranje, što znači da Srbija uzme kredit uz dugi rok otplate – minimalno 18 godina.
Partner mora da izabere optimalne lokacije za izgradnju solarnih elektrana i baterijskih sistema, pripremi svu potrebnu dokumentaciju, obavi projektovanje, nabavi opremu, izgradi elektrane.
Strateški partner će pružiti usluge upravljanja i održavanja solarnim elektranama i baterijama u periodu od dvije godine, tokom kojih će obučiti tehnički tim EPS-a da nastavi optimalno upravljanje, i zatim postrojenja predati kompaniji.
Partner je, prema odluci objavljenoj u Službenom glasniku 5. maja, takođe obavezan da izgradi prenosne ili distributivne kapacitete ako je to potrebno.
Lice koje će biti vlasnik i investitor, odnosno koje će vršiti investitorska prava na izgradnji elektrane je EPS, dodaje se u odluci.

Rok za realizaciju projekta je od četiri do pet godina

Ukupna instalisana snaga mora biti raspoređena u pet ili više nezavisnih solarnih elektrana, a kako bi se ostvarila veća proizvodnja električne energije, posebno u periodima dana kada je cijena energije znatno veća od prosječne – jutarnji i popodnevni sati, solarni paneli trebalo bi da budu postavljeni na sistemima sa jednoosnim praćenjem kretanja Sunca.

„Baterijski sistemi za skladištenje električne energije, ukupne instalisane snage od najmanje 200 MW i sposobnosti akumulacije najmanje 400 MWh električne energije, raspoređenih na jednoj ili više strateški važnih lokacija u okviru elektroenergetskog sistema Republike Srbije“, piše u odluci.

Rok za realizaciju projekta je od četiri do pet godina, a period na koji se ugovor zaključuje je od šest do sedam godina.

Za realizaciju odluke Vlada Srbije je formirala Radnu grupu čiji je zadatak, između ostalog, i da sačini javni poziv, prima, pregleda dostavljenu dokumentaciju, sprovodi postupak vrjednovanja ponuda, sačini prijedlog ugovora i dostavi Vladi Srbije na usvajanje prijedlog odluke o izboru strateškog partnera.

Inače, Srbija je avgusta 2021. potpisala memorandum o razumijevanju sa američkom firmom UGT Renewables o gradnji solarnih elektrana, a kao kapacitet spominjao se 1 GW.

Skip to content