Sve je spremno za Lolitinu slobodu: Nakon 50 godina u zatočeništvu vraća se u okean

Plan je prevesti je avionom u okeansko utočište u vodama između Vašingtona i Kanade, gdje će isprva plivati unutar velike mreže dok je treneri i veterinari ne nauče kako da lovi ribu.

Lolita je orka koja je gotovo cijeli život provela u zatočeništvu. Oduzeta od svoje majke i njenih sedmoro braće i sestara u dobi od četiri godine, Lolita je stigla u Miami Seaquarium za naknadu od samo 5.500 eura i tu provela više od pola vijeka. Sada bi napokon trebala biti puštena iz tog zatvora.

Dok su mnoge druge životinje umrle u spomenutom akvarijumu, Lolita je neumorno nastupala sve dok se nije razboljela prošle godine.

“Imala je četiri godine kad su je uzeli, tek je učila loviti. Prisjetiće se svoje porodice, ali trebaće joj vremena” rekao je Raynell Morris, starješina indijanskog plemena Lummi u Vašingtonu i član odbora Friends of Toki, lokalne neprofitne organizacije posvećene osiguravanju slobode kitova.

Podsjetimo, nedavno su novi vlasnici akvarijuma postigli „obvezujući sporazum“ s neprofitnom organizacijom Friends of Lolita o vraćanju kita u okean.

“Pronalaženje bolje budućnosti za Lolitu jedan je od razloga koji nas je motivisao da kupimo Miami Seaquarium”, rekao je izvršni direktor The Dolphin Co Eduardo Albor u izjavi.

Slavni su se borili za nju 

Godinama su ekološke grupacije i slavne osobe vršile pritisak na akvarijum da oslobodi Lolitu.

Tokom decenija, slavne osobe poput Johnnyja Deppa, Lindsay Lohan i Harrisona Forda vodile su kampanje za puštanje životinje, međutim inspekcija Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Država tek je sada konačno okončala njene patnje.

“Izvještaj je pokazao da su životinje patile i umirale u akvarijumu zbog loše brige o njima”, istakao je potpredsjednik PETA-e i zamjenik glavnog savjetnika Jared Goodman.

Plivaće u kontrolisanim uslovima

Kako navodi Euronews, Lolita bi u potpunosti trebala biti slobodna tek kroz dvije godine, a trošak bi mogao doseći 18,4 miliona eura.

Plan je prevesti je avionom u okeansko utočište u vodama između Vašingtona i Kanade, gdje će isprva plivati unutar velike mreže dok je treneri i veterinari ne nauče kako da lovi ribu.

Takođe će morati izgraditi mišiće, jer orke obično preplivaju oko 160 kilometara dnevno.

Lolita bi tako bila pod 24-satnom brigom sve dok se ne privikne na novu okolinu.Čuvari u morskom akvarijumu već je pripremaju za put, poručili su.

Izvor: Green.hr

Skip to content