Zbog kanadskih požara, vazduh u Njujorku je trenutno najgori na svijetu: Otkazuju se letovi, savjetuje nošenje maski

Aktuelna situacija u Njujorku podsjeća na mjere za suzbijanje pandemije, ali do nje ovog puta nije doveo koronavirus, već dim od požara koji su jaki vjetrovi donijeli iz susjedne Kanade

U Njujorku se otkazuju letovi i predstave na Brodveju, obustavljaju vožnje konjskim zapregama, a nadležni organi savjetuju stanovnike da nose N95 maske na otvorenom.

Iako scenario podsjeća na stanje tokom pandemije koronavirusa, razlog je ovog puta potpuno drugačiji: nad sjeverom Sjedinjenih Američkih Država nadvila se ove nedjelje zavjesa gustog dima od požara u Kanadi i zavila najmnogoljudniji tamošnji grad u sivu i narandžastu boju koje jasno pokazuju da je situacija daleko od svakodnevne.

Prema indeksu kvaliteta vazduha IQAir, Njujorčani trenutno udišu vazduh najgoreg kvaliteta na svijetu, dosta gori nego žitelji najzagađenijih gradova iz prošle godine, Lahora u Pakistanu i Delhija u Indiji. Vazduh se klasifikuje kao nezdrav, a miriše na pepeo.

U utorak je bilo još poraznije i vazduh je dospio u kategoriju veoma nezdravog.

„Stanovnici Njujorka juče su vidjeli i omirisali nešto što nas nikada nije pogodilo u ovolikoj mjeri”, kazao je na konferenciji za novinare, održanoj u srijedu, gradonačelnik Erik Adams. „Od mraka nad stadionom Jenki do dimne izmaglice koja je zaklanjala naš horizont, mogli smo da vidimo, omirišemo i osjetimo ovo. I bilo je alarmantno i zabrinjavajuće.”

Guvernerka savezne države Njujork, Keti Hočul, podsjetila je u jučerašnjem obraćanju javnosti da je normalan i bezbjedan indeks kvaliteta vazduha 50. „Djelovi naše savezne države doživeli su vrijednosti od preko 400 u posljednja 24 sata, i to je opasno.”

Ali nisu samo grad i savezna država Njujork pogođeni. Na udaru su se našle i druge gusto naseljene oblasti, od Otave preko Bostona do Vašingtona.

Vlasti su u srijedu izdale zdravstvena upozorenja za milione ljudi na istočnoj obali Sjedinjenih Američkih Država i Kanade zato što se oblak dima sa sjevera kontinenta proširio na jug.

Požari u zapadnim kanadskim provincijama, Britanska Kolumbija i Alberta, počeli su krajem aprila.

U međuvremenu, vatrene stihije u jednoj od najpošumljenijih svjetskih zemalja proširile su se i na druge djelove teritorije, a preko 120 hiljada Kanađana je primorano da privremeno napusti svoje domove.

Zvaničnici su upozorili da bi ovo mogla da bude najgora sezona požara u Kanadi ikada. Prema pisanju Rojtersa, već je izgorjela površina od oko 3,3 miliona hektara, što je trinaest puta više od desetogodišnjeg prosjeka.

Požarima je doprinelo toplije i suvlje proljeće od uobičajenog na tom prostoru. Procjenjuje se da će povišen rizik od požara da potraje do avgusta.

Preko 200 vatrenih stihija bjesni Kanadom, a jaki vjetrovi nose dim ka južnijim predjelima Sjeverne Amerike. Očekuje se da će ovo potrajati do vikenda.

Uprkos tome što naučna istraživanja o povezanosti određene vremenske anomalije sa klimatskim promjenama mogu da potraju mjesecima, vatrene stihije se poklapaju sa projekcijama klimatologa vezanim za Kanadu: temperature rastu i sve je sušnije, a samim tim veća je opasnost od požara.

Ujedinjene nacije predviđaju da će do kraja vijeka požari, globalno gledano, postati učestalije i intenzivnije pojave.

Izvor: Klima101

Skip to content