Objavljeno: 13.12.2020, 12:03h na portalu PCNEN

Kad nesnađeni nijesu prioritet lokalne vlasti

Opština Bar je prema Odluci o budžetu za 2020. godinu Narodnoj kuhinji namijenila 15 hiljada eura. Kraj godine se bliži, a obaveza nije ispunjena.

Predsjednica NVU “Žene Bara” Ljiljana Vujović kaže da su za kašnjenje uplate imale razumijevanje i bile strpljive zbog krize koju je donijela pandemija.

“Par puta smo zvale da se raspitujemo i uvijek ostale bez odgovora. Na kraju, kada smo vidjele da su isplaćene sve NVO sa spiska, osim našeg Udruženja, ovratile smo se i pismeno, ali odgovor nismo dobile”, objasnila je Ljiljana.

Vujović dodaje da je između “Žena Bara”, koje vode Narodnu kuhinju, i Opštine Bar prestala komunikacija početkom pandemije kada je ona molila predsjednika da, bez obzira na veliku važnost Crvenog krsta, Opština ne zapostavi Narodnu kuhinju.

“Mi smo osnovane i postojimo zarad nesnađenih. Zbog njih i neću da prećutim ovaj novac”, kaže Vujović.

Po njenim riječima, one su priživjele godinu zahvaljujući pomoći privrednika i građana Bara.

Narodna kuhinja je svakodnevno dijelila oko 250 obroka za isto toliko korisnika, od kojih su 70 djeca. Jedan obrok, kaže Ljiljana, košta ih oko dva eura.

Ovo nevladino udruženje je, zahvaljujući donacijama, uspjelo da “nesnađenoj” porodici Marinković kupe stan vrijedan 26 hiljada eura, renoviraju više domova za ugrožene, i podijele oko 55.000 obroka.

Opština Bar je i prošle godine za Narodnu kuhinju namijenila 15 hiljada eura koje su uplaćene u više rata.

Predsjednik opštine Bar Dušan Raičević je prethodne godine kazao da su “Žene Bara”, kroz pokretanje ‘Kuhinje velikog srca’ ujedinile Bar, ujedinile privredne subjekte kao i pojedince koji su iskazali spremnost da kroz direktne finansijske donacije ili donacije u namirnicama  podrže otvaranje kuhinje.

Poručio je i da je njihov prioritetni cilj da broj korisnika ove kuhinje bude sve manji.

Predsjednik opštine, Služba za finansije Opštine Bar i Sekretarijat za lokalnu samoupravu nijesu odgovorili na naša pitanja zašto novac nije uplaćen, da li će i kada biti.

Ako se naknadno jave, rezervisali smo im prostor.

Marija PEŠIĆ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content