Na današnji dan: Lansirana je misija Apolo 8 iz svemirskog centra Kenedi

Događaji na dan 21. decembar:

69. – Vespazijan prihvaćen za rimskog cara čime je okončana politička kriza započeta uklanjanjem Nerona 68. godine.

1124. – Lamberto Scannabecchi postaje papa pod imenom Honorije II.

1781. – Austrijski car Josif II Ediktom o toleranciji priznao slobodu vjeroispovesti i oduzeo katoličkoj crkvi položaj državne crkve.

1881. – U Beogradu osnovano Društvo novinara Srbije, jedno od najstarijih u Evropi. U Beogradu tada izlazila 22 lista i časopisa. Predsjednik prvog Upravnog odbora Društva bio srpski pisac Laza Kostić, tada urednik “Srpske nezavisnosti”.

1898. – Marie Curie i Pierre Curie pronalaze radijum.

1920. – Rudari rudnika Kreka kod Tuzle se pridružuju generalnom štrajku rudara Slovenije. Štrajk će da preraste u krvavi oružani sukob, poznatiji kao „Husinska buna“.

1937. – U Holivudu održana premijera filma Volta Diznija “Snežana i sedam patuljaka”, prvog celovečernjeg crtanog filma u filmskoj istoriji.

1941. – U mjesto Rudo u Bosni i Hercegovini osnovana Prva proleterska brigada kao prva “redovna” jedinica partizanske vojske. Do 1948. se taj dan slavio kao Dan Armije.

1948. – U Irskoj potpisan zakon o konstituisanju Irske Republike. Irska 1949. proglasila punu nezavisnost od Velike Britanije i istupila iz Komonvelta.

1958. – General Šarl De Gol  izabran za predsjednika Francuske.

1967. – Luj Vaškanski, prvi čovjek kojem je presađeno srce, umro u južnoafričkom gradu Kejptaunu 18 dana posle operacije.

1968. – Lansirana je misija Apolo 8 iz svemirskog centra Kenedi, koja je odvela svoju posadu po prvi put u Mjesečevu orbitu. Apolo 8 (engl. Apollo 8) je bio drugi let s ljudskom posadom u projektu i prvi let sa ljudskom posadom koja je imala zadatak ući u mjesečevu orbitu. Letjelica je uspješno lansirana 21. decembra 1968. iz Svemirskog centra Kenedi.

1972. – Istočna i Zapadna Njemačka potpisale ugovor o dobrosusjedskim odnosima i uspostavile diplomatske veze, formalno okončavši neprijateljstvo koje je trajalo više od dvije decenije. Time otvoren put i za međunarodno priznanje Istočne Njemačke.

1973. – U Ženevi otvorena prva mirovna konferencija posvećena Izraelu i njegovim arapskim susjedima. U radu konferencije učestovali Jordan, Izrael, Egipat, SAD, SSSR i Ujedinjene nacije.

1979. – U Velikoj Britaniji potpisan mirovni ugovor kojim su okončani sedmogodišnji gerilski rat u Rodeziji i 15-godišnja pobuna protiv britanske krune.

1988. – Avion američke kompanije “Pan Am” na liniji London-Njujork eksplodirao iznad škotskog mjesta Lokerbi. U nesreći poginulo svih 259 ljudi u “boingu 747” i 11 na zemlji. Libija kasnije optužena da je odgovorna za taj teroristički akt.

1990. – Vlada Albanije naredila uklanjanje svih Staljinovih statua i svih simbola koji nose njegovo ime.

1993. – Predsjednik Rusije Boris Jeljcin raspustio Ministarstvo bezbjednosti, bivši KGB, jer ga nije blagovremeno upozorilo na opasan razvoj događaja u zemlji i rekao da instituciju koja je decenijama zastrašivala građane nije moguće reformisati.

1997. – U drugom krugu predsjedničkih izbora u Srbiji, na koje je izašlo 50,98 odsto birača, pobijedio, s 59,23 odsto glasova, Milan Milutinović, kandidat koalicije Socijalističke partije Srbije, Jugoslovenske ljevice i Nove demokratije. Njegov rival Vojislav Šešelj dobio 37,57 odsto glasova.

2001. – Predsjednik Argentine Fernando de la Rua podnio ostavku posle žestokih sukoba demonstranata i policije u najvećim socijalnim nemirima u istoriji Argentine i pošto je peronistička opozicija odbila da mu da podršku.

2007. – 9 novih zemalja implementiralo Schengenski sporazum za kopnene granice. To su Češka republika, Estonija, Mađarska, Latvija, Litvanija, Malta, Poljska, Slovačka i Slovenija.

2017. – U Vladi Holandije održana ceremonija zatvaranja Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content