Na današnji dan: Američki naučnici otkrili tranzistor koji je pokrenuo pravu tehnološku revoluciju

Događaji na dan 23. decembar

619. – Bonifacije V postaje papa.

1588. – Tokom zasjedanja Skupštine staleža u dvorcu Bloa, po nalogu francuskog kralja Anrija III, ubijene su vođe katoličke Lige vojvoda od Gize, njegov brat Luj i kardinal od Gize. Kardinal Burbonski uhapšen je i do kraja života bio je u zatočeništvu.

1672. – Đovani Domeniko Kasini (ital. Giovanni Domenico Cassini) otkrio je Saturnov satelit Reju.

1832. – Francuska je zauzela Antverpen i prisilila Holandiju da prizna nezavisnost Belgije.

1861. – Otomanska Imperija je prihvatila ujedinjenje Vlaške i Moldavije, Dunavskih kneževina pod njenim suverenitetom, u jednu državu pod nazivom Rumunija.

1864. – Paragvaj napada Brazil, što je bio početak rata koji je trajao do 1870.

1888. – Vinsent van Gog si odsjekao komadić lijevog uha.

1920. – Francuska i Velika Britanija su odobrile konvenciju kojom su utvrđene granice Sirije i Palestine.

1943. – Vrhovna komanda savezničkih snaga za Sredozemlje i Nacionalni komitet oslobođenja Jugoslavije postigli su u Drugom svjetskom ratu sporazum o prihvatanju jugoslovenskih izbeglica i njihovom prebacivanju u sjevernu Afriku.

1947. – Američki fizičari Džon Barden, Valter Bretejn i Vilijam Šokli otkrili su tranzistor koji je pokrenuo pravu tehnološku revoluciju.

Prvi tranzistor su napravili 23. decembra 1947. godine u Belovim laboratorijama.Šokli, Bardin i Bretejn su dobili Nobelovu nagradu za svoj izum „za njihova istraživanja poluprovodnika i otkriće tranzistorskog efekta“.

Prije pronalaska bipolarnog tranzistora koristile su se elektronske cijevi koje su imale bitne nedostatke (cijena, potrošnja energije, dimenzije…) ali i prednosti (cijevi se i danas ponekad koriste za posebne namjene zbog manje osjetljivosti na nuklearno zračenje, velike snage, i kao elementi u audiofilskim analognim pojačalima…). Najbliži ekvivalent tranzistoru je bila elektronska cev – trioda. U početku je tranzistor nazivan i kristalna trioda.

1948. – U Tokiju su pogubljeni bivši japanski premijer Hidekija Tođo i još šestorica bivših visokih funkcionera, koje je Međunarodni vojni sud osudio na smrt zbog zločina protiv čovječnosti u Drugom svjetskom ratu.

1949. – Donijet je Upustvo o osnivanju i radu radničkih savjeta.

1954. – Američki tim stručnjaka s Džosefom Marejem na čelu obavio je u Bostonu prvu uspješnu transplantaciju bubrega, pri kojoj je donor bio jednojajčani blizanac 23-godišnjeg mladića.

1963. – Na grčkom putničkom brodu “Lakonija”, zahvaćenom požarom posle eksplozije u sjevernom Atlantiku, poginulo je 128 ljudi, a 908 je spašeno prije potonuća broda 29. decembra.

1964. – Veoma snažan ciklon na Cejlonu (Šri Lanka) prouzrokovao je smrt najmanje 2.000 ljudi.

1966. – Svjetska premiera Sergio Leoneovog filma Il Buono, Il Brutto, Il Cattivo – Dobar, loš, zao.

1972. – U zemljotresu koji je pogodio glavni grad Nikaragve Managvu poginulo je 7.000 ljudi.

1972. – Nakon 73 dana spašena 16-orica iz avionske nesreće u Andama (hranili se ljudskim mesom).

1989. – SAD su ojačale svoje trupe od 24.000 vojnika u Panami sa još 2.000 da bi savladale neočekivano jak otpor pristalica bivšeg panamskog premijera generala Manuela Antonija Norijege.

1990. – Slovenija su se na plebiscitu izjasnila za izdvajanje iz SFR Jugoslavije.

1994. – Republika Srpska i bosanska vlada u Sarajevu, uz posredovanje bivšeg predsjednika SAD Džimija Kartera, potpisale su četvoromjesečno primirje koje će stupiti na snagu 1.1.1995.

1995. – U indijskom gradu Dabali, sjeverno od Nju Delhija, u požaru koji je izbio u svečanoj sali za vrijeme školske zabave život je izgubilo 538 ljudi, među kojima najveći broj djece između pet i 14 godina.

2000. – Na prvim parlamentarnim izborima u Srbiji nakon odlaska sa vlasti Slobodana Miloševića početkom oktobra, ubjedljivu pobjedu odnijela je Demokratska opozicija Srbije.

2001. – Nigerijski državni tužilac, Bola Ige, ubijen je u svojoj kući u mestu Ibadan u jugozapadnoj Nigeriji.

2003. – U eksploziji na nalazištu prirodnog gasa, na jugozapadu Kine, poginula je najmanje 191 osoba, a oko 16.000 ljudi je evakuisano.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content