Novoinstalirani kapacitet iz vjetra u EU 2023. rekordan, ali tempo mora da se duplira

WindEurope je izračunao da su u Evropskoj uniji 2023. puštene u rad vjetroelektrane na kopnu ukupne snage 14 gigavata i još tri gigavata na moru. Međutim, ta asocijacija napominje da kapacitet mora da se povećava za po 30 gigavata godišnje da bi bili postignuti klimatski i ciljevi u domenu energetske bezbjednosti.

Uprkos inflaciji, visokim ulaznim troškovima, zastojima u lancu snabdijevanja, sporom izdavanju dozvola i ograničenja u pogledu prihvatanja novoinstaliranih kapaciteta na mrežu, operatori vjetroelektrana u Evropskoj uniji pustili su prošle godine 17 gigavata u rad. Obim je bio nešto veći nego 2022, pa je postignut rekord, saopštio je WindEurope, ali i upozorio da je za ispunjavanje ciljeva za 2030. godišnje potrebno 30 gigavata.

Generalni direktor asocijacije Džajls Dikson izjavio je prošle nedelje za Balkan Green Energy News da se situacija menja na bolje u mnogim segmentima. Proizvođači vjetroturbina počinju ponovo da ostvaruju profit, naglasio je.

Mjere zacrtane u Paketu za vjetroelektrane EU i Evropskoj povelji o vjetru doprinijeće jačanju izgradnje i lanca snabdijevanja u ovom sektoru, a tu je ključ u primeni na nacionalnom nivou, poručuje WindEurope. Vjetar je zaslužan za 19 odsto električne energije proizvedene 2023, dodao je.

Holandija sada ima najveći vjetropark na svijetu

Po podacima kojima raspolože WindEurope, na kopnu je sagrađeno 14, a na moru tri gigavata. Njemačka ima najviše novoinstaliranog kapaciteta, a slijede Holandija i Švedska. Holandija je najviše povećala kapacitet iz vjetra na moru, uključujući postrojenje Hollandse Kust Zuid od 1,5 gigavata, trenutno najveću vjetroelektranu na svijetu, navodi organizacija.

Međunarodna agencija za energetiku je procijenila da će u Evropi u periodu 2024-2028. biti instalirano 23 gigavata godišnje.

Ministri i ministarke zaduženi za energetiku u državama članicama EU potpisali su prošlog mjeseca Evropsku povelju o vjetru i tako podržali Paket za vjetroelektrane. Među glavnim mjerama su da se dalje pojednostavi izdavanje dozvola, unaprijede propisi o aukcijama za izgradnju novih vjetrofarmi kao i podrška javnim sredstvima proizvodnji vjetroturbina i izgradnji ključne infrastrukture, podvukao je WindEurope.

Obnovljivi izvori dostigli udio od 44 odsto u EU u proizvodnji električne energije

Hidroelektrane su u proizvodnji električne energije u EU 2023. učestvovale sa 13 procenata, u poređenju sa udjelom solara od osam odsto i tri odsto iz biomase, stoji u saopštenju. Obnovljivi izvori su činili ukupno 44 odsto učinka.

Količina električne energije proizvedena po gigavatu kapaciteta nastavila je da raste, dodao je WindEurope. Faktor kapaciteta novih vjetroelektrana na kopnu sada se kreće između 30 i 48 procenata, dok su nova postrojenja na stabilnih 50 odsto, izračunao je.

Izvor: Balkan energy green

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content