Komandant eFP borbene grupe u Letoniji u posjeti Crnoj Gori

Objavljeno: 05.05.2022 na sajtu VLADE

“Generalni direktor Direktorata za politiku odbrane general-major Rajko Pešić i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore brigadni general Milutin Đurović sastali su se sa komandantom eFP borbene grupe u Letoniji, kanadskim pukovnikom Žan-Fransoa Kodenom, koji je u posjeti zemljama kontributorima eFP borbene grupe.

GM Pešić se zahvalio pukovniku Kodenu na posjeti Crnoj Gori naglasivši značaj crnogorskog angažovanja započetog krajem 2018. godine u eFP borbenoj grupi koju predvodi Kanada. Pešić je istakao da je upućivanjem pripadnika VCG u Letoniju naša zemlja iskazala svoju savezničku solidarnost i odgovornost u okviru kolektivne odbrane NATO.

Pukovnik Koden zahvalio se na doprinosu koji Crna Gora pruža u eFP. Govorio je o dostignućima ove borbene grupe koja već skoro pet godina „čuva“ istočno krilo Alijanse.

Sagovornici su zaključili da je raspoređivanje savezničkih trupa na istočnom krilu snažna poruka odvraćanja Rusiji, ali i jasna potvrda čvrste spremnosti Alijanse da garantuje bezbjednost svih svojih članica.

Brigadni general Milutin Đurović, u razgovoru sa pukovnikom Kodenom istakao je da je ponosan na uspješno angažovanje pripadnika Vojske Crne Gore u eFP, kao i da će VCG nastaviti da doprinosi bezbjednosti Alijanse učešćem u toj, ali i u drugim zajedničkim aktivnostima.

Sagovornici su se složili da se saradnjom u multinacionalnom kolektivu jača interoperabilnost savezničkih snaga, ali i grade prijateljski odnosi.” Navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Galerija

gallery.media[0].alt1/1

Skip to content