Abazović i Kovač ugostili Evropsku jevrejsku zajednicu: Odnos Crne Gore prema Jevrejima svijetli primjer u evropskim okvirima

Izvor: sajt Vlade Crne Gore

Objavljeno: 17.05.2022 na sajtu VLADE

“Predsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović i ministar pravde Marko Kovač ugostili su danas predstavnike Evropske jevrejske zajednice na čelu sa rabinom Menahemom Margolinom i Vrhovnog rabina Vjerske zajednice Jevreja Arija Edelkopfa.

Otvoreni smo za sve vjerske zajedinice. Crna Gora vodi liberalnu politiku i želi  sarađivati sa svim dobronamjernim ljudima, ne praveći razlike zbog etničke pripadnosti, političkih ili vjerskih uvjerenja, istakao je predsjednik Vlade Crne Gore Abazović.

Sastanku su prisustvovali direktor Evropske jevrejske asocijacije Aleks Benjamin, predsjednica Jevrejske zajednice u Holandiji, Elen Van Praf i predsjednik Jevrejske zajednice u Italiji, Rikardo Paćifići.

Evropska jevrejska zajednica pohvalila je dosadašnji odnos Vlade Crne Gore prema Vjerskoj zajednici Jevreja i istakla da je u istorijskim okvirima odnos Crne Gore prema Jevrejima svijetli primjer u evropskim okvirima, na koji način treba da se tretiraju manjine i vjerske organizacije. Oni su se zahvalili na prijemu i ponovili čestitke na izboru 43. Vlade Crne Gore i stupanje na funkciju premijeru Abazoviću.

„Hvala na Vašoj skromnosti, hrabrosti i ambiciji. Činite da svi građani Crne Gore budu jedna porodica“, istakao je Vrhovni rabin Crne Gore Ari Edelkopf.

Sagovornici su se složili da je i u narednom periodu potrebno nastaviti visok stepen saradnje između Vlade i vjerskih zajednica Jevreja u Crnoj Gori.

Nakon što su prethodno obavili zakonom propisane procedure, na sastanku je ministar pravde Marko Kovač svečano uručio Rješenje o upisu u registar vjerskih zajednica Vjerske zajednice Jevreja.” Navodi se u saopštenju Kabineta predsjednika Vlade Crne Gore.

Skip to content