Abazović na sastanku sa Mišelom: Shodno zaslugama ubrzati članstvo Crne Gore u EU

Izvor: sajt Vlade Crne Gore

Objavljeno: 17.05.2022 na sajtu VLADE

“Mislim da svi u Crnoj Gori treba da budemo vrlo optimistični. Vrata EU za Crnu Goru su otvorena, smatram da Crna Gora ovu šansu ne smije propustiti. Zato apelujem na sve političke subjekte da stavimo nacionalni interes na prvo mjesto, istakao je predsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović u izjavi za medije nakon sastanka sa predsjednikom Evropskog savjeta, Šarlom Mišelom.

Predsjednik Vlade Abazović i potpredsjednica Vlade za spoljnu politiku, evropske integracije i regionalnu saradnju  i ministrica evropskih poslova dr Jovana Marović borave u radnoj posjeti Briselu gdje će imati sastanke na najvišem nivou sa zvaničnicima EU.

‚‚Čestitam na snažnoj proevropskoj agendi nove Vlade. Crna Gora je pokazala da je uz EU prilikom uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji i EU će biti uz Crnu Goru”, oglasio se Mišel na zvaničnom twitter nalogu nakon sastanka.https://cdn.iframe.ly/api/iframe?app=1&url=https%3A%2F%2Ftwitter.com%2Feucopresident%2Fstatus%2F1526600286483230722&key=15d820e7d3af8c496c61a68e72404d70

Tokom sastanka predsjednik Mišel je istakao da je Evropski savjet zahvalan Crnoj Gori na sprovođenju evropske spoljne politike i da je EU danas više nego ikad ujedinjena zbog agresije Rusije na Ukrajinu. On je pozvao Crnu Goru da nastavi sa sprovođenjem reformi, za koje je naveo da su neophodne ne samo zbog članstva u EU, već i zbog dobrobiti i prosperiteta crnogorskog društva.

‚‚Potrebno je očuvati stabilnost regiona Zapadnog Balkana u novonastalim geopolitičkim okolnostima, a Crna Gora u tome može odigrati konstruktivnu ulogu”, istakao je Mišel tokom sastanka sa predsjednikom Vlade Abazovićem.

Predsjednik Vlade Abazović je naveo da je primarni spoljnopolitički cilj nove 43. Vlade značajan napredak na putu za punopravno članstvo u EU, zatvaranjem privremenih mjerila koje se odnose na poglavlja 23 i 24.

Crna Gora ne traži prečice za članstvo već očekuje bezrezervnu podršku EU nakon pozitivnih pomaka u vezi sa pravdom i vladavinom prava u našoj zemlji, koji se dešavaju i koji će se u narednih par mjeseci dešavati, naglasio je predsjednik Vlade Abazović.

Abazović je istakao važnost političkog konsenzusa koji će rezultirati da do 31. juna donesemo makar jednu od najvažnijih odluka u vezi deblokade sistema, a da tokom češkog predsjedavanja EU, koje će trajati od 1. jula do kraja godine, Crna Gora dobije završna mjerila.

Premijer je saopštio da Crna Gora dijeli vrijednosti EU i da kao lider u evropskim integracijama nastoji da bude primjer državama Zapadnog Balkana, promovišući evropske vrijednosti i zalažuću se za integraciju svih država regiona u EU.” Navodi se u saopštenju Kabineta predsjednika Vlade Crne Gore.

Skip to content