Adžić-Lunberg: Nastaviti intezivnu saradnju MUP-a i UN-a kako bi se boravak ukrajinskih izbjeglica u Crnoj Gori olakšao

“Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić primio je u posjetu rezidentnog koordinatora UN-a u Crnoj Gori Pitera Lundberga, kojom prilikom je potvrđeno opredjeljenje obje strane za unapređenje saradnje.

Gospodin  Lundberg je čestitao ministru stupanje na funkciju, i iskazao želju da se dosadašnja uspješna saradnja između MUP-a i kancelarije rezidentnog koordinatora UN nastavi i u budućnosti. On je informisao ministra o dvogodišnjem radu na razvoju novog strateškog okvira saradnje Vlade Crne Gore i sistema UN za period 2023-2027. godine, čije se potpisivanje očekuje uskoro. Lundberg je iskazao uvažavanje za učešće ministra Adžića na obilježavanju godišnjice deportacije izbjeglica iz BiH, naglasivši da je suočavanje s prošlošću važno za dalji napredak Crne Gore. 

Ministar je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom MUP-a sa agencijama UN, prije svega sa onima kojima su u mandatu oblasti koje su na državnom nivou nadležnosti Ministarstva. Pozvao je Sistem Ujedinjenih nacija da nastavi sa pružanjem podrške Crnoj Gori, ističući da je podrška u jačanju institucija od najveće važnosti za crnogorsko društvo. Ministar Adžić je istakao da je Crna Gora još jednom pokazala svoju humanu stranu dosadašnjim tretmanom lica  iz Ukrajine i iskazao očekivanje da se intenzivna saradnja MUP-a i UN-a nastavi i unaprijedi kako bi se boravak ukrajinskih izbjeglica u Crnoj Gori što više olakšao. 

Današnjem sastanku su pored gospodina Lundberga prisustvovali Žan Iv Bušardi, šef predstavništva UNHCR-a u Crnoj Gori, Donatela Bradić, tim lider za upravljanje migracijama na Zapadnom Balkanu u IOM-u, dok je ispred MUP-a pored ministra Adžića sastanku prisustvovao v.d. generalnog direktora Direktorata za evropske poslove, međunarodnu saradnju i programe podrške, Sergej Mučalica.” – navodi se u saopštenju MUP-a

Skip to content