Biljke od kojih bježe komarci: Nije još kasno da se postave po dvorištu i balkonima

Neke biljke su baš stvorene da nas zaštite od komaraca, i to samo svojom prisutnošću. Zašto ih ne biste zasadili u tegle i okružili se divnim zelenilom?

Očito da će komarci narednih nekoliko mjeseci biti opšteprisutni tokom boravka na otvorenom, bilo da je riječ o sjedenju u dvorištu ili na balkonima i terasama ili tokom izleta u prirodu. Čim sunce i vrućina malčice popuste, u popodnevnim i večernjim satima, vrlo se teško obraniti od njihovih napada.

Doista još uvijek nije kasno da malo presložite biljke ili čak dosadite neke koje će odbiti komarce iz vrtova, dvorišta pa čak i s balkona.

Odlično rješenje je takve biljke presaditi u lonce ili tegle i teritoriju na kojem učestalo boravite “ograditi” ovim biljkama. Na svojim balkonima, pa čak i prozorima, takođe ih možete posaditi, komarci će ih osjetiti, a vaš im životni prostor više neće biti tako privlačan. Imajte na umu da razdoblje komaraca traje sve do kraja septembra i da će vam se ovaj trud sigurno isplatiti.

Bosiljak ih odbija intenzivnim mirisom

Osim što ćete uvijek imati začin dostupan za razna ukusna jela, bosiljak je idealan za odbijanje komaraca jer sadrži četiri ispariva jedinjenja koja ih odbijaju: estragol, citronelal, limonen i nerolidol. Bosiljak u teglicama dostupan je čak i u većini prodavnica prehrambenih artikala pa je dovoljno da ga presadite u veće tegle i rasporedite po svome dvorištu ili balkonu.

Limunska trava može narasti i do jednoga metra

Ova biljka se već koristi u repelentima, a ako je ugostite u svom dvorištu, dobićete pravi zid protiv komaraca jer za ljetnih mjeseci može narasti i do visine od jednoga metra. Istraživanja su pokazala da ova biljka ima 100% odbijajući učinak protiv Anopheles culicifaciesa, jedne vrste komaraca koja prenosi malariju, a vrlo je učinkovita i protiv vrsta koje žive u našim krajevima.

Menta, biljka koja se brzo razmnožava

Menta odlično uspijeva u našem podneblju i zahvalna je za njegu. Njezin miris odbija komarce, a aromatična svojstva nalaze se u lišću, stabljikama i cvjetovima. No, kako se brzo razmnožava, gotovo kao korov, puno ju je bolje posaditi u lonce i tegle i postaviti blizu mjesta gdje boravite na otvorenom. Uz, sve to, uspijeva kao začinsko bilje na balkonima, terasama i prozorima.

Matičnjak u kombinaciji s drugim biljkama

Ako ste se ikad susreli s matičnjakom, onda znate da ako protrljate njegove listiće, na prstima ćete osjetiti predivan miris citrusnih nota. Matičnjak odlično uspijeva na našem području, a baš ove citrusne note tjeraju komarce. Dobro ga je posaditi u lonac ili teglu pokraj mente ili bosiljka, to će pojačati njegov učinak.

Žalfija i ruzmarin, idealna kombinacija 

Žalfija i ruzmarin biljke su koje će od vašega vrta i dvorišta tjerati komarce, a ako planirate druženje u dvorištu i imate roštilj, možete zapaliti slabu vatru  i u nju ubaciti malo žalfije ili ruzmarina. Miris koji će se širiti nakon toga bit će vama ugodan, ali neugodan komarcima. Naravno, vatru uvijek palite odgovorno i ugasite po završetku druženja zbog opasnosti od požara za ljetnih mjeseci.

Lavanda, može i osušena

Predivna lavanda poznata je kao biljka koja učinkovito tjera komarce. Njome možete obogatiti svoj vrt I balkon jer nije zahtjevna za održavanje. No kako i osušena ima intenzivan miris, možete je postaviti u stručcima po kući, tako ćete smanjiti broj komaraca i u zatvorenome.

Izvor: Green.hr

Svečano otvaranje Pazara 7. decembra

Završne pripreme za realizaciju novogodišnjeg Pazara su u toku, a kako je i ranije najavljeno biće održan na tri lokacije…

NASTAVI ČITANJE...

Počeo popis: Ovo su pitanja na koja ćemo odgovarati

Popis stanovništva i domaćinstava u Crnoj Gori počinje danas, a kako su saopštili iz Monstata, popisivači Uprave za statistiku od…

NASTAVI ČITANJE...

Danas je Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom (International Day of Persons with Disabilities – IDPD) je dan Ujedinjenih nacija koji se obilježava…

NASTAVI ČITANJE...

POPIS POČINJE: Popisivači narednih dana na terenu od osam do 20 časova

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova 2023. godine počeće u nedjelju, 3. decembra, saopšteno je i zvanično iz Uprave za statistiku…

NASTAVI ČITANJE...

Bivšim koncesionarima za mHE milion eura odštete

Do sada su donijete dvije prvostepene presude Privrednog suda po kojim država mora koncesionarima za male hidroelektrane da isplati ukupno…

NASTAVI ČITANJE...

Regionalni naučni skup „Država, demokratija, građanin – kriza i izazovi“

U Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti održan je dvodnevni Regionalni naučni skup „Država, demokratija, građanin – kriza i izazovi“, koji,…

NASTAVI ČITANJE...