Cirkus koji je zabranio životinje u svojim predstavama i uveo holograme

Kako je kazao šef cirkusa, ideju su dobili kroz emisiju u kojoj Justin Timberlake komunicira s hologramom princa.

Zabava može biti bez okrutnosti. Pa čak i u cirkusu, dokazuje to nedavni poduhvat njemačkog cirkusa Roncalli, gdje su tačke životinja zamijenili hologramima.

Zbog velike zabrinutosti za opstanak lavova i slonova, spomenuti ih je cirkus u potpunosti izbacio iz programa još 1991. godine, ali onda su otišli korak dalje i potpuno uklonili sve životinje iz svog programa.

“Više nije prikladno da Roncalli prikazuje prave životinje u ringu”, rekao je novinarima šef cirkusa Patrick Philadelphia, a prenosi Euronews.

Najprije su uveli hologramske slonove, a zatim i zlatnu ribicu. Najnoviji je, pak, hologram konja.

‘Cirkus koji štiti životinje’ 

U posljednjih nekoliko godina cirkusi su sve više ograničeni prostorom za svoje izvedbe.

“Ako se smjestite usred tržnice u središtu grada, nema mjesta za vanjske ograde za istrčavanje životinja”, rekao je Philadelphia.

Osim nedostatka prostora, problem je i nomadski karakter cirkuskog života, ali i činjenica da se životinje sile da izvode akrobacije.

“Jednostavno više nije imalo smisla za cirkus koji štiti životinje”, dodao je Philadelphia.

Inspiracija: Justin Timberlake

Stoga su odlučili pronaći rješenje za svoj cirkuski program, a sve kako bi životinjska magija i dalje uveseljavala njihove posjetitelje, a da pri tome životinje ne pate.

Kako je kazao šef cirkusa, ideju su dobili kroz emisiju u kojoj Justin Timberlake komunicira s hologramom pokojnog princa.

“Ako možete projektovati nekoga ko više ne živi, zašto to ne možete učiniti sa životinjom, konjem, slonom? Odatle je došla ta ideja”, rekao je Philadelphia.
Brojna udruženja za zaštitu životinja, ali i posjetitelji, s oduševljenjem su pozdravili ovu ideju.

Izvor: Green.hr

Skip to content