CNP: Veče posvećeno Ljubomiru Đurkoviću

Programom “Ljubomir Đurković u sjećanju: dramaturgija, emocija i epoha”, Crnogorsko narodno pozorište obilježiće danas, 29. novembra godinu dana od smrti jednog od najznačajnih crnogorskih dramskih pisaca, na Sceni Studio u 20h.

O životu i stvaralaštvu Ljubomira Đurkovića razgovaraće njegovi dugogodišnji prijatelji i kolege: glumci Varja Đukić i Zoran Vujović, Niko Goršič, glumac i reditelj, kao i pisci Božo Koprivica, Ognjen Spahić i Ilija Đurović.

Uz izvođenje scene iz kultne predstave „Otpad“, pred publikom će biti odlomci iz Đurkovićeve poezije, kao i fotografije autora Milije Pavićevića.

Ulaz je slobodan.

Ljubomir Đurković je rođen 13. novembra 1952. godine na Cetinju, gdje je završio osnovnu školu i Gimnaziju. Diplomirao je na Odsjeku za komparativnu književnost i teatrologiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Napisao je drame: „Pisac porodične istorije“, „Peti čin“, „Petronije ili metuzalemi uživaju vječito proljeće“, „Tobelija“, „Otpad“, „Presvlačenje“, „Kasandra, klišei“ i „Tiresijina laž“. Objavio je knjige pjesama: “Polifemov plač“, „Poslovi i dani“, „Ipak, nešto se pomjera“ i „Vseeno, nekaj se spreminja“. Pjesme su mu prevođene na makedonski, rumunski, poljski, italijanski i slovenački jezik.

Drame Ljubomira Đurkovića izvođene su i/ili štampane u časopisima, antologijama ili posebnim knjigama na turskom, bugarskom, makedonskom, albanskom, slovenačkom, francuskom i engleskom jeziku.

Bio je direktor Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“ Cetinje, urednik u Redakciji za kulturu Televizije Crne Gore, dramaturg i urednik izdanja Crnogorskog narodnog pozorišta, u kojem su postavljene njegove drame: „Pisac porodične istorije“ (1989), u režiji Gorana Bulajića, „Kuća lutaka – Tobelija“ (2000) i „Otpad“ (2002), obje u režiji Nika Goršiča (Nick Upper). Dobitnik je Trinaestojulske nagrade.

Preminuo je 29. novembra 2022. godine.

O aktivnostima Crnogorskog narodnog pozorišta publika se može informisati putem veb-sajta www.cnp.me i društvenih mreža Facebook i Instagram.

Skip to content