Izvor: Muzeji Kotor

Na današnji dan 1977. godine obilježen je prvi Međunarodni dan muzeja.

Na ovaj dan muzeji planiraju različite kreativne događaje i aktivnosti vezanih za temu Međunarodnog dana muzeja koja je svake godine drugačija. Tog dana se posebno skreće pažnja javnosti i ističe važna uloga muzeja kao institucija koje služe društvu i njegovom razvoju. Cilj Međunarodnog dana muzeja je da podigne svijest o tome da su muzeji važno sredstvo kulturne razmjene, obogaćivanja kultura i razvoja međusobnog razumjevanja, saradnje i mira među narodima.

Događaji se organizuju oko 18. maja i mogu trajati jedan ili više dana. Tokom vremena se sve više institucija kulture pridružuje obilježavanju Međunarodnog dana muzeja. Godine 2019. učestvovalo je više od 55.000 muzeja iz oko 150 zemalja svijeta. Od 1992. godine se obiljležava specifično i svake godine ima neku globalnu temu koje se svi pridržavaju. Muzeji organizuju izložbe i promotivne kampanje. Povodom tog dana muzeji nude slobodan ulaz kao i produženo radno vrijeme. Osnovna ideja Međunarodnog dana muzeja je da istakne važnost muzeja za kulturnu razmenu. To podrazumijeva potenciranje i unapređenje saradnje između različitih kultura i naroda.- izvor teksta wikipedija.

A šta su pripremili muzeji u crnoj gori na današnji dan možete saznati u nastavku.

Prirodnjački muzej

Ovom izložbom pokazujemo dva lica prirode, koja često nijesu jasno razgraničena. Otrov za jednu vrstu, u drugim količinama može biti lijek za drugu vrstu. Da li će priroda biti otrov ili lijek, zavisi od nas. Koristiti racionalno blagodeti koje nam priroda daje je jedini put ka ozdravljenju u svakom smislu.

Posjetite našu izložbenu galeriju “obučenu u novo ruho” i saznajte, pored mnogih zanimljivosti, koji su to organizmi i “otrov i lijek”. – navodi se u najavi Prirodnjačkog muzeja.

Muzeji i galerije Podgorice

Sjutra (18. maj) sa početkom u 20:30 h u Galeriji Risto Stijović, Braće Zlatičanin – Stara varoš, možete obići izložbu uz vođenje dr Slađane Žunjić, istoričarke umjetnosti. Posjetiocima predstavljamo Stijovićeva djela, ukazujući na njihov značaj, modernistički pristup autora i osoben stvaralački izraz. Izlaganje pratimo osvrtom na ključne podatke iz umjetnikove biografije. Program se realizuje u okviru obilježavanja Međunarodnog dana muzeja.

Sekretarijat za kulturu i sport – Glavni grad Podgorica
Glavni grad Podgorica

Vođenje kroz postavku – Galerija Risto StijovićSjutra (18. maj) sa početkom u 20:30 h u Galeriji Risto Stijović, Braće…

Objavljuje Muzeji i galerije PodgoriceUtorak, 17. svibnja 2022.

Muzej i galerija Tivat

~ Moć muzeja u Noći muzeja ~

JU Muzej i galerija Tivat će u četvrtak, 19. maja 2022. godine u 20 sati obilježiti Međunarodni dan muzeja – Evropska noć muzeja.
Međunarodni dan muzeja 18. maj obilježava se od 1977. godine pod pokroviteljstvom Međunarodnog muzejskog savjeta (ICOM), a sa ciljem afirmacije muzeja i isticanja njihove uloge u promovisanju kulturne različitosti i interkulturalnog dijaloga. Ovogodišnja tema manifestacije nosi naziv “Moć muzeja”.
JU Muzej i galerija Tivat po peti put organizuje manifestciju povodom Međunarodnog dana muzeja i tom prilikom biće otvorene sljedeće izložbe: „Tivatski likovni umjetnici“ na kojoj će se predstaviti 20 umjetnika na tri galerijska nivoa; „Odjek prošlog i sadašnjeg“ izložba skulptura autora Vladimira Kneževića postavljenih u prostoru atrijuma i „Izložba iluminacija najstarijih liturgijskih knjiga katoličke crkve u Crnoj Gori; Misala Sv.Jakova / Kotorskoga Misala/ , Lekcionara i Pontifikla sa početka i kraja XII vijeka i Barskog Officia Varia iz sredine XIV vijeka“ koja će biti postavljena u crkvici Sv. Mihovila, rađena u saradnji sa Hrvatskim nacionalnim vijećem. Posjetioci će moći da pogledaju i aktuelnu izložbu „Ljetnjikovci na području opštine Tivat – Tragovi vremena“ u sklopu izložbenog prostora etnografske zbirke.
U atrijumu ljetnjikovca Buća biće upriličen prigodan program. U revijalnom djelu će nastupiti klapa Bellezza, dok će tokom večeri gosti uživati u muzici za koju će biti zadužen muzički sastav Unique (violine i violončelo). Moderatorka večeri će biti glumica Ivana Mrvaljević.

Dobro nam došli! 🤗

~ Moć muzeja u Noći muzeja ~ JU Muzej i galerija Tivat će u četvrtak, 19. maja 2022. godine u 20 sati obilježiti…

Objavljuje Muzej i galerija TivatPonedjeljak, 16. svibnja 2022.

Muzeji Kotor

IZVOR: “Muzeji” Kotor

Povodom Međunarodnog dana muzeja, u srijedu 18. maja, sve organizacione jedinice Opštinske javne ustanove “Muzeji” Kotor (Muzej grada Perasta, Rimski mozaici, Galerija solidarnosti, Crkva Svetog Mihaila – Lapidarijum, Crkva Svetog Pavla) radiće do 24 sata.

Ulaz i stručno vođenje su besplatni, a organizovan je i besplatan autobuski prevoz sa autobuskog stajališta kod Kulturnog centra u 19 i 22h za Perast i Risan.

Pokrovitelji manifestacije su Montenegro Shorex DOO i Open Tour DOO.

Narodni muzeji Crne Gore

🏛 Narodni muzej Crne Gore i ove godine će obilježiti Međunarodni dan muzeja – 18. maj sadržajnim programima….

Objavljuje Narodni muzej Crne GorePonedjeljak, 16. svibnja 2022.

Polimski muzej

Pozivamo vas da u srijedu 18. maja u 18h u galeriji Polimskog muzeja u Beranama posjetite izložbu fotografija „Wonders of the Hoo trails“ 🦉🌿🦌

Uživaćete u 50 fotografija divljeg biljnog i životinjskog svijeta prekogranične regije Crne Gore i Srbije i saznati koja sve to čuda krije predivna priroda sjevera! 😍

Posjetioci će moći da pogledaju izložbu u narednih sedam dana od dana otvaranja, nakon čega će biti postavljena i u ostalim opštinama projektnog područja #HuHuProjekta🙂#staytunned

Dobrodošli! 🦉

U okviru manifestacije “Noć muzeja” koja se pod različitim varijacijama osnovnog naziva i u različitim terminima održava…

Objavljuje Полимски музеј – Polimski muzejUtorak, 17. svibnja 2022.

Za događaje u ostalim muzejima nismo mogli da pronađemo informaciju na njihovim zvaničnim sajtovima. Iskoristite ovaj dan da posjetite muzeje.

Skip to content