Evropska komisija zabranjuje šljokice

Prve mjere zabrana za šljokice i mikrokuglice počeće se primjenjivati kad ograničenje stupi na snagu, za 20 dana.

Šljokičaste sjenke, sjajevi za usne i lakovi za nokte mogli bi otići u istoriju nakon odluke Evropske komisije kojom se ograničava primjena mikroplastike koja se namjerno dodaje u proizvode.

To bi moglo izazvati velike akcijske cijene takvih proizvoda koji su već stavljeni na tržište.

Riječ je o mjeri koja je u skladu sa zakonima Evropske unije o hemikalijama (Uredba REACH) kojima se ograničava mikroplastika koja se namjerno dodaje proizvodima.

Pri tome, ta se mjera ne odnosi isključivo na kozmetiku, već i na širu industriju.

‘Popis je dugačak’

“Upravo smo primili mail od poznatog proizvođača asortimana za nokte da se s tržišta do 16. oktobra povlače svi proizvodi koji u sebi sadrže mikroplastiku. Popis proizvoda je zaista dugačak jer nisu u pitanju samo lakovi za nokte koji sadrže šljokice nego i razni drugi dijelovi asortimana, npr. pigmenti i folije koji daju poseban sjajni izgled manikiru, a trenutno su vrlo popularni na tržištu”, kazala je Veronika Terzić iz koprivničke trgovine Pegot, specijalizovane za art, hobby i frizerski asortiman, a prenosi Index.

Novim mjerama želi se spriječiti ispuštanje oko pola miliona tona mikroplastike u životnu sredinu. Zabraniće se prodaja same mikroplastike te proizvoda kojima je namjerno dodata te se iz njih ispušta pri upotrebi. Za opravdane slučajeve primjenjuju se odstupanja i prelazna razdoblja, kako bi se subjekti na koje se nova pravila odnose mogli prilagoditi.

Prve mjere, na primjer zabrana za šljokice i mikrokuglice počeće se primjenjivati kad ograničenje stupi na snagu, za 20 dana. U drugim slučajevima zabrana prodaje primjenjivaće se nakon dužeg razdoblja, kako bi pogođeni imali dovoljno vremena da razviju alternative.

Izvor: Green.hr

Skip to content