Izlazimo na izbore, podstanari u ovoj državi nemaju nikakva prava i zaštitu

Ilustracija, Canva

Dvije glavne tačke koje ističu ukoliko dođu do pozicije odlučivanja u narednom sazivu parlamenta su Ustavom zagarantovano pravo na stanovanje i Zakon o podstanarima kojim bi se omogućila sva podstanarska prava.

Udruženje podstanara Crne Gore saopštilo je na svom Facebook profilu da planiraju da izađu na predstojeće parlamentarne izbore.

,,Ništa logičnije i potrebnije ne može biti od ove namjere. Baveći se intenzivno mukotrpnim radom i zalaganjem da se pitanje problema podstanara u Crnoj Gori jasno naglasi i nametne donosiocima odluka nije uspio”, saopštili su iz Udruženja.

Kažu kako ,,niko od političkih subjekata ne želi iskreno da se bavi ovim najvećim problemom u našoj državi” već naprotiv javlja se ,,totalno odsustvo iskrene brige za preko 30.000 podstanarskih porodica.

Poručuju da za političke elite podstanari ne postoje te da su ,,precrtani i potpuno nehumano obespravljeni” i da nemaju nikakva prava niti zaštitu.

Zakone socijalne politike nazvali su bezobraznim trošenjem papira ,,sa namjerom da postoji radi reda a ne zbog onih zbog kojih je navodno pisan”.

,,Svjedočili smo tome kako se funkcioneri, iako stambeno zbrinuti dodatno stambeno zbrinjavaju i nagrađuju povoljnim kreditima što obični građani u podstanarskom status mogu samo da sanjaju”, kažu iz Udruženja.

Dvije glavne tačke koje ističu ukoliko dođu do pozicije odlučivanja u narednom sazivu parlamenta su Ustavom zagarantovano pravo na stanovanje i Zakon o podstanarima kojim bi se omogućila sva podstanarska prava.

Pozvali su NVO, građanske aktiviste i građane da im se pridruže i pomognu u borbi za prava podstanara, ali i da ih podrže potpisima podrške kao i direktnim učešćem u formiranju i radu ovog pokreta.

Svečano otvaranje Pazara 7. decembra

Završne pripreme za realizaciju novogodišnjeg Pazara su u toku, a kako je i ranije najavljeno biće održan na tri lokacije…

NASTAVI ČITANJE...

Počeo popis: Ovo su pitanja na koja ćemo odgovarati

Popis stanovništva i domaćinstava u Crnoj Gori počinje danas, a kako su saopštili iz Monstata, popisivači Uprave za statistiku od…

NASTAVI ČITANJE...

Danas je Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom (International Day of Persons with Disabilities – IDPD) je dan Ujedinjenih nacija koji se obilježava…

NASTAVI ČITANJE...

POPIS POČINJE: Popisivači narednih dana na terenu od osam do 20 časova

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova 2023. godine počeće u nedjelju, 3. decembra, saopšteno je i zvanično iz Uprave za statistiku…

NASTAVI ČITANJE...

Bivšim koncesionarima za mHE milion eura odštete

Do sada su donijete dvije prvostepene presude Privrednog suda po kojim država mora koncesionarima za male hidroelektrane da isplati ukupno…

NASTAVI ČITANJE...

Regionalni naučni skup „Država, demokratija, građanin – kriza i izazovi“

U Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti održan je dvodnevni Regionalni naučni skup „Država, demokratija, građanin – kriza i izazovi“, koji,…

NASTAVI ČITANJE...