“Kotor i Durmitor neće biti skinuti sa liste UNESCO-a”

Informacija da će Kotor i Dumitor biti skinuti sa UNESCO liste nije istinita, kazala je za emisiju “Dobro jutro Crna Goro”, ministarka Ana Novaković Đurović. Ona je takođe izjavila da se nada da će država do kraja godine dobiti novi Zakon o upravljanju otpadom, što će trajno promijeniti ekološku sliku Crne Gore.

Foto: Vlada Crne Gore

„Mislim da ste ispratili da je direktor Agencije za zaštitu životne sredine dao korekciju da je njegova izjava na pogrešan način prenesena. Ona nije tačna. Ni NP Durmitor, ni Kotoru na osnovu bilo kog zvaničnog dokumenta koji imamo u komunikaciji sa UNESCO-m ne prijeti izbacivanje sa liste svjestke baštine“, kazala je ona.

Istakla je da u ovim temama moramo ozbiljniji.

„Ne donosi se na taj način takva odluka. Komunicira se preko izvještaja. NP Durmitor nije na crvenoj listi. Ništa od dosadašnje komunikacije u pisanim izvještajima UNESCO-a ne piše da Kotoru i Durmitoru prijeti taj scenario“, kazala je ona.

Suzbijanje nelegalne eksploatacije šljunka i sanacija velikih deponija najvažniji su zadaci kojima se resorno Ministarstvo posvetilo u prethodnih 18 mjeseci, istakla je ministarka.

„Za samo nekoliko mjeseci popeli smo izdašnost vodoizvorišta na preko 900 litara u sekundi što pokazuje da je eksploatacija šljunka godinama negativno uticala“, kazala je ona.

Saopštila je da je Ministarstvo dovelo do kraja najteže zakonsko rješenje u poglavlju 27 u pregovorima sa EU.

„Dobili smo zeleno svjetlo od EK i novi saziv skupštine će ga dobiti na usvajanje. Nadam se da će država do kraja godine dobiti novi Zakon o upravljanju otpadom, što će trajno promijeniti ekološku sliku Crne Gore“, navela je on.

Ona napominje da su uveliko u toku radovi na sanaciji deponije na Tari, a da se deponija Mislov do ne može sanirati za dva dana.
Novaković Đurović je kazala da s obzirom na obim posla ekoloških inspektora nikada nije dosta.

Komentarišući elaborat za Rudnik Brskovo, ona je rekla da je aktuelna vlada utvrdila Nacrt za prostorno planiranje i sada je obaveza Ministarstva da se zaokruži proces kada je riječ o javnoj raspravi, a da Vlada donese odluku kada je riječ o koncesiji.

“Kao i do sada, Vlada će donijeti odluke koje su isključivo u skladu sa ekološkim standardima. Podržavamo svaku zdravu investiciju, ne zauzimamo stav o njoj. Tek nakon egzaktnih pokazatelja možemo da kažemo da li Rudnik treba da bude u Mojkovcu“, rekla je ministarka.

Izvor: RTCG

Skip to content