Nakon pobjede na EU izborima, desničari traže ukidanje zabrane vozila na benzin i dizel – najavljuju redigovanje zelene agende

Izvor: Balkan Green Energy News

Uspjeh desničarskih partija i slab rezultat Zelenih na izborima za Evropski parlament izazvali su zabrinutost za budućnost Evropskog zelenog dogovora. Čim su objavljeni rezultati, Manfred Veber, lider Evropske narodne partije (EPP), rekao je da će ta stranka odmah insistirati na ukidanju zabrane prodaje vozila sa motorom sa unutrašnjim sagorijevanjem od 2035. godine.

Veber je, međutim, dodao da neće biti revizije Zelenog dogovora u cjelini, budući da je većina zakona iz tog paketa već usvojena u Evropskom parlamentu. Istovremeno, češki poslanik u Evropskom parlamentu Aleksandar Vondra rekao je da će evropska klimatska politika u narednih pet godina postati “realističnija,” piše Politico.

Peter Lise: Zabrana motora sa unutrašnjim sagorijevanjem mora da se ukine

Peter Lise iz EPP je rekao da rezultati izbora opravdavaju viziju te partije o manje restriktivnom Zelenom dogovoru i konkretno je pomenuo plan da se poništi zabrana motora sa unutrašnjim sagorijevanjem. “Moraćemo da izvršimo neka prilagođavanja. Zabrana motora sa unutrašnjim sagorijevanjem — to treba da se izbaci,” rekao je Lise nakon što je EPP objavila da je osvojila najviše mjesta u Evropskom parlamentu.

EPP planira da modifikuje Evropski zeleni dogovor, ali i da ostane na putu klimatske neutralnosti do 2050.

Lise je takođe rekao da uprkos planiranom ukidanju zabrane, neće biti nazadovanja u pogledu klimatskih ciljeva Evropske unije za 2050. godinu.

Politiko je, međutim, primećuje da čak ni ukidanje zabrane možda neće biti tako lako s obzirom da je upravo glavni kandidat EPP, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, bila ta koja je uvela tu zabranu i podržala je tokom svoje kampanje za drugi mandat.

Napori da se smanje emisije iz poljoprivrede takođe mogu biti otežani

Osim zabrane za motore sa unutrašnjim sagorevanjem, još jedna oblast Zelenog dogovora bi mogla biti pogođena – poljoprivreda, za koju se EPP obavezala da će je zaštititi od oštrije klimatske regulative, napominje Politico.

Takav stav je u sukobu sa upozorenjima nezavisnih naučnih savjetnika da EU ne samo da mora da zadrži postojeće politike, već i da uradi mnogo više, posebno u pogledu emisija iz poljoprivredne proizvodnje.

Skip to content