OPREZ: Bakterija listerija vrijeba iz mlijeka, mesa, voća, povrća…
Pod listeriozom prije svega se misli na oboljenja koje izazivaju pripadnici roda Listeria, a od kojih je najpoznatija Lysteria monocytogenes.
Preuzeto sa sajta Agrosmart
To je gram pozitivni, ubikvitarni mikroorganizam, a može biti povezan sa oboljenjima ljudi koje su povezane sa konzumiranjem hrane i vode koji su kontaminirani sa ovim mikroorganizmom.
Temperatura frižidera ne spriječava rast ovog mikroorganizma, ali visoka temperature ga uništava (70 stepeni u trajanju od 2 min). U toku procesa proizvodnje moguća je kontaminacija kontaktom sirovina i kontaminiranih površina na kojima može da se nalazi uzročnik.
Na osnovu podataka Centra za kontrolu bolesti SAD (CDC), namirnice kod kojih je najčešće utvrđena listerija su: meki sirevi (sa niskim sadržajem soli, niskim kisjelinskim stepenom i većim sadržajem vode), meso, suhomesnati i fermentisani proizvodi koji nisu termički obrađeni, paštete i mesni namazi, hladno dimljena riba, dinje, prokelj, nepasterizovano mlijeko i proizvodi od njega.
Najčešće se bolest dijagnostikuje kod trudnica, novorođenčadi, starije popupalcije, kao i kod imunokompromitvanih osoba.
Može se javiti u dva oblika – prvom, lakšem u vidu gastrorenteritisa, povišene temperature,glavobolje, bolovi u stomaku. Druga forma je teža, sa simptomima povišane temperature, ukočenog vrata, konvulzije, paraliza, poremećaj svijesti koje su posljedice upale mozga i moždanih ovojnica.
Na osnovu posljednjeg objavljenog izvještaja Evropskog centra za kontrolu bolesti (ECDC) za 2022.godinu, zabilježeno je 2770 detektovanih slučajeva listerioze, što predstavlja trend porasta. Njemačka, Francuska i Španija su bile zemlje sa najvećim brojem prijavljenih slučajeva (548, 451,437), što čini oko 52% od ukupnog broja prijavlljenih slučajeva.
U ovom periodu zabilježeno je 28 smrtnih slučajeva koji se vezuju za infekciju ovim uzročnikom.
Laboratorija naučnog instituta za veterinarstvo. “Novi Sad” u svom svakodnevnom radu primjenjuje propisane metode za kontrolu bezbjednosti hrane, u okviru kojih se sprovodi kontrola prisustva listerije u dostavljenim uzorcima hrane u kontroli prometa hrane.
Izvor: Naučni institut za veterinarstvo „Novi Sad“