Priča o Kamengradu nije priča o kamenom gradu, već je priča koja je nikla na temeljima kamena iz srca Bjelopavlića. Volja, trud, iskrena želja ali ona za promjenom nevele su Marka Ćupića da kamen po kamen, sa istinskom vjerom u sebe i svoju ideju napravi mjesto po svim kriterijumima ukusa: ljubitelja avanture, prirode, ležernog provoda, zalazaka sunca sa najljepšim pogledom… Ko voli alternativni odmor i boravak u netipičnom ali opet prirodnom okruženju, pravo mjesto jeste Komunica Chill ‘n’ Grill. Samo mjesto odiše luksuzom, ali na onaj pravi iskonski način jer luksuz u vidu jahti je davno precijenjen, a nacijeni su mir, tišina, druženje, konekcije, zvjezdano nebo, rumenilo u cvat zore, crvkut ptica, mirisi bašte. Tu vas čeka mjesto za hedonizam koji će nahraniti vaše tijelo ali i vaš duh. Ko još nije probao neka proba, ko još nije pošao neka pođe jer će ga zapljusnuti novi talas energije i toplina istinske volje koju je Marko sakupljao i gradio po pravilima na sigurnim temeljima uz ideju i jasnu viziju.

Originalnost je ono što krasi našeg sagovornika

Marko Vi ste dijete sa afalta koje je nosilo selo u srcu i duh prirode u sebi. Oprobali ste se u struci kao svršeni politikolog ali i u drugim sferama. Potom je nastupio kovid period koji je predstavio prelomnu tačku gdje je presudnu ulogu imao Vaš optimizam, te ste se odvažili na putovanje zvano Kamengrad.

Kamengrad je oduvijek bio prisutan u mom životu još od perioda kada je moj otac kupio parče ledine i odlučio da je nazove svojim domom. Njegova vizija o bijegu od gradske vreve, fuziji sa prirodom i njenim elementima, sinergiji između prirode i čovjeka dovelo je do toga da se i ja, onda kada je došao pravi trenutak, uključim u cijelu priču. Godine i iskustvo mog oca njegovi su najjači aduti. Nikada, ni u jednom momentu, nije dovodio u pitanje da li će koncept Komunica Chill ‘n’ Grill zaživjeti. Znao je da je na sebe preuzeo teško breme nastanka ranča, skrojeno od njegovih dječačkih i vizionarskih snova. Snova, koji se polako ostvaruju. U momentu kada mu je najviše trebala, porodična sloga i podrška nije izostala. Usljed pandemije virusa korona, nestabilnost posla, nemanje primanja, policijski časovi i zatvaranja, kao i brojne žrtve koje je ova pošast nepovratno odnijela, bili su katalizatori i definitivnog nastanka priče zvane Kamengrad, bastiona slobode.

Jednostvnost je kompleksna

Ono što je interesantno je da ste za skromu sumu novca počeli da tvorite priču o ljetnjikovcu a vremenom su apetiti rasli pa je nastalo utvrđenje poštovalaca prirode i dobrog roštilja. Zanimljivo je da ste radili gotovo sve sami, ručno, gdje ste i u sami prostor dali dio sebe.

Imanje je stvarano ne po skicama gdje bi šta trebalo biti, nego po osjećaju, poštovanju prema  prostoru i njegovoj flori, kao i prema samim mogućnostima, a na osnovu geografije terena. Zagarač je kamenit i dugo je bio čak i bezvodan kraj, tako da je s početka naše avanture bilo dosta teško krenuti u realizaciju bilo kakve ideje. Sve ručno, bez teških mašinerija i sa ogromnom voljom i željom da se krene i ostavi amanet sljedećim generacijama te dolaze. Ja sam druga generacija iz naše porodice koja je ozbiljno prihvatila značaj revitalizacije prvenstveno našeg imanja, pa onda zagaračkog kraja. Od moje tadašnje skromne ušteđevine rodila se ideja za širenje same te ideje o Kamenom gradu  izgradnjom predivnog ljetnjikovca od drveta koji sad prestavlja aktuelni centar svih zbivanja na našem ranču. Nepristupačnost terena, nedostupnost adekvatnih pristupnih staza, došlo je na naplatu. Izgradnjom ljetnjikovca, otvoreno smo poslali poruku da Kamengrad, privremeno stopiranih radova, ponovo kreće, još jače, bolje, odvažnije. Po uzoru na brojne istraživače i avanturiste Centralne Amerike, krčili smo gusto rastinje na našem imanju i polako ga kultivisali. Aktivnosti vezane za izgradnju ljetnjikovca preko noći su se proširile i na izgradnju pristupnih staza u cilju povezivanja našeg imanja, izgradnju ručno rađenog kamenog roštilja, adaptacija kupatila, konobe i drugih prostorija od ključnih važnosti za normalno funkcionisanje na našem ranču. Dalji apetiti su se ogledali i u obezbjeđivanju „smještajnih kapaciteta“  u vidu opremljenih kamp prikolica i dodatnom ozeljenjavanju našeg zagaračkog krša, kao i kreiranju brojnih biljnih zasada na osnovu kojih smo dobili i status poljoprivrednog gazdinstva. Izgradnjom ranča, jačali smo porodične veze i nastavili da njegujemo prave vrijednosti.

Za sve ljubitelje iskonskog prirodnog doživljaja

Vaša uspješna priča proizilazi iz krilatice: ,,Pozitivna priča- pozitivan primjer”. Znamo svi da nam je potrebna strategija i motiv ali da li tu postoji neki X faktor, neka zvjezdana prašina, koju crpite od najboljih?

Svako mora da ima nešto što ga pokreće, što mu daje snagu i volju da dočeka i sigurno zakorači u novo sjutra. Jak i stamen oslonac koji je u mom konkretnom slučaju porodica. Ona je fuzija mladosti i znanja, snage i bistrine, iskustva i uzavrele mladalačke krvi. Život je škola, a porodica najbolji učitelj, te se kroz pozitivne i negativne životne okolnosti učimo i čeličimo. Ona je moj X faktor.

Istakli ste da ste se pomno pripremali i posjetili veliki broj turističkih objekata kako bi imali prilike da sagledate stvari i kreirate priču iz svog ugla. Želite i da budete roll model jednog dana, jer ste inspirisani ljudima sa velikim pričama i još većim djelima, ali i da se posvetite gostu, onako kako to zaslužuje.

U cilju unapređenja naše buduće ponude, obilazili smo raznorazna izletišta i kamp mjesta nastojeći da pokupimo najbolje od svih njih uz neki naš lični i prepoznatljiv pečat, protkan našom nepresušnom pozitivnom energijom. S obzirom na moje mlade godine, očekujem da ćemo ja i imanje da zrenemo zajedno, na kraju formirajući jedan model agroturizma koji će biti za ponos države Crne Gore i njeno ogledalo među inostranim svijetom. Za sve je potrebno vrijeme, ali i preuzetnički dug i malo rizika. Ostalo će sve doći na svoje.

Spoj različitih stilova ne ostavlja nikog ravnodušnim

Ova priča nije samo Vaša, to je priča u koju je uključena i porodica Vaši otac i majka, brat. Pomenuli ste da taj final touch dugujete cvjetnoj bašti majke. Podrška i pomoć porodice je za Vas najbolji motivišući faktor i generator za uspjeh, intimno priželjkujete da se Vaši roditelji u budućnosti u potpunosti pridruže cjelokupnom konceptu i kada su u pitanju zaduženja.

Nadovezujući se na prethodno pitanje, ključ uspjeha Kamengrada leži u mojoj porodici, njenoj slozi i uzajamnoj ljubavi i poštovanju njenih članova. Ovo nije samo moja priča, ovo je priča svih nas koji su od početka vjerovali u nju i istinski je podržali. Mi to volimo da kažemo riječ po riječ, korak po korak, kamen po kamen. Polako, trezveno… Želimo da budemo dobri domaćini i dobri reprezenti našeg kraja i naše države što pred domaćim što pred inostranim gostima. Kako smo predali svu neophodnu dokumentaaciju za dobijanje statusa seosko domaćinstvo, naš ranč stiče mogućnost pružanja usluge hrane, pića i smještaja iz pretežno sopstvene proizvodnje. Otvaranjem našeg ranča za brojne goste a u cilju unaprjeđivanja kvaliteta ponude, moja porodica je izrazila bezrezervnu podršku i za preuzimanje obaveza koje domaćinstvo donosi sa sobom: pravljenje domaćih sokova i džemova, maslinovog ulja, ulja od lavande, obrađivanja i sađenje novih garnitura voća i povrća; objašnavanje našim gostima o postupku zidanja, kalemljenja, pečenja hljeba, itd… Nastojaćemo da kreiramo jednostavan, a opet ispunjen gastro-agro-avanturistički sadržaj za sve naše goste, koji budu izrazili želju da uče o nekim gore navedenim stvarima.

Sve je podređeno prirodi

Kako ste jednom izjavili: ,,Moraš da staneš, saslušaš i razmisliš unaprijediš se pa tek da uradiš”. Shodno tome ste i registrovali gazdinstvo jer želite ,,igru” po pravilima.

Igramo na duže staze, naše vizije i ambicije su dalekosežne i ozbiljne, tako da iz tih razloga nasstojimo da igramo po pravilima. Volimo svoju zemlju, svaku njenu rijeku i pritoku, svaki žbun i drvo, svaki krš, svaku pticu i kornjaču. Kao mlad čovjek ne gledam na Kamengrad kao na mjesto koje će ostati „skriveno“ i u domenu „sive ekonomije“ i nelojalne konkurencije. Ako zaista voliš svoju zemlju, ako si istinski rodoljub i patriota,  red je i da pomogneš svojoj državi tako što ćeš platiti PDV, uredno voditi knjige gostiju, na taj način slati jasnu poruku i širiti pozitivnu kompetitivnu priču, gdje će svi profitirati. Osvrćući se ka skorijoj bućnosti, u planu nam je da Kamengrad poprimi obrise omanjeg porodičnog restorana, te smo zarad realizacje tog cilja odlučili da igramo po pravilima. Prvo smo se registrovali kao poljoprivredno gazdinstvo, na osnovu biljnih kultura što su zasađene na našem imanju, a skoro smo podnijeli i zahtjev za dobijanje statusa seoskog domaćinstva koji će nam omogućiti da se veći broj ljudi upozna sa gastro-avanturističkom ponudom Zagarča i uopšteno Crne Gore. Želimo biti pozitivni i zdravi primjeri i poslati jasnu poruku o neophodnosti legalizacije svojih biznisa. O benefitima uredno registrovanih gazdinstava i domaćinstava imate dosta materijala na sajtovima Vlade, pa eto preporuka da se bacite u istraživački rad.

Predmeti sakupljani kroz generacije

Jedan ste od rijetkih koji ističe da na konkurenciju gleda blagonaklono, pozitivno i podsticajno. Na čemu se temelji Vaša filosofija i učenje o konkurenciji?

Pobornik sam lojalne konkurencije, pozitivne kompetitivnosti za koju, lično smatram, ne može da šteti jedni drugima. Dozvolite da objasnim i kako. Reon Novo Selo i Zagarački kraj, vjekovno važe za mjesta na kojima su podignute mnoge vrijedne porodice, iz kojeg su uzdignuti, ili se tek uzdižu, novi poslovni biznisi i poslovni poduhvati koji su itekako vrijedni pažnje javosti. Ovaj naš kraj već je izrodio brojne uspješne priče; priče koje su ostvarene zahvaljujući primarno porodici i porodičnim vrijednostima. U neposrednoj blizini našeg ranča možemo se pohvaliti da za komšije imamo uspješne vinogradare i maslinare, uspješne proizvođače organskih sokova, uspješne proizvođače jaja, organskog meda itd. Sve ove porodice, koje sam imao prilike lično da upoznam, svoj uspjeh i svoje znanje, bezrezervo vole podijeliti sa drugima, učeći  sve one koji tek počinju sa približno sličnim poslovima i treba im savjet kako početi.

i kamen može biti plodan ako uložimo dovoljno ljubavi u njega

Trenutno u ponudi imate mjesto za roštilj, bašticu i kamp prikolice. Cijelo zdanje odiše spojem najboljih materijala i stvari. Koliko je i odakle crpljenja energija za kreativne podvige u koje danas gledamo?

Naša ponuda se neprestalno širi, najviše u nastojanju nas samih da uredimo imanje onako merački, kako mi smatramo da treba, takođe osluškujući i feedback gostiju i prateći najnovije trendove u svijetu agro-turizma. Tokom ranije pominjane pandemije kovid-19 i ograničenosti kretanja, inicijalna kapisla za uzdizanje cjelokupnog koncepta pronađena je na  društvenim mrežama i sajtovima koje su glorifikovale divljinu, prirodu, drvene brvnare i otuđenje od poznatog svijeta. U tom zadatom momentu, želio sam biti tamo, pod tim zvjezdanim nebom, ispred logorske vatre.

Kamengrad je mjesto za društvo

Bliski ste konceptu ,,farm to table”, već imate bašticu sa krastvcem, paradajzom, čime se sve gosti mogu častiti i da li mogu sami povrće ubirati? Da li planirate veće zasade?

Definitivno ćemo svu svoju logistiku i životnu energiju usmjeriti u cilju breniranja našeg imanja kao agroturistički „must see“ ali uporedo sa tim, nastojaćemo da kroz program pomoći EU kroz raznorazne pakete usluga i pomoći mladim poljoprivrednicima vidimo i da li se usko možemo vezati za određenu biljnu kulturu koja će biti prva asocijacija za naš ranč. Da li će to biti veći zasadi smokvi, iglica, polja lavande, proizvodni proces za ljekovito bilje, pokazaće vrijeme, kao i naše dalje usavršavanje na ovom polju i detaljnije ispitivanje tržišta.

Ne, nijesu uvozne smokve, one su sa danilovgradskog prostora

Pobornik ste zajedništva i kolektivnog priistupa, koncepta mira gdje želite objediniti sve te stvari u nešto što se zove povezivanje zajednice, odnosno njeno jačanje. Kroz djelatnost kojom se bavite ima mjesta za lokalne poljoprivredne proizvođače i crnogorske brendove. Da li želite i Vi u budućnosti da imate svoj poljoprivredni brend (iako ste već agro-turistički)?

Nastojimo konstantno biti u toku sa svim novinama i sa etabliranim načinima funkcionisanja u svijetu agro-turizma. Živimo u periodu velike zagađenosti vazduha, povećane količine otpadnih voda i nezdravog načina života, mutiranog voća i povrća u cilju makar „vizuelnog“ zadovoljenja kod kupaca, dok  je kvalitet istih diskutabilan. Plastenici, hormoni rasta, uvoz voća iz povrća iz raznoraznih država svakako je jedan od razloga za nepovjerenje ljudi u ono što jedu.  Na našem ranču smo išli u korak sa zahtjevima i željama gostiju te smo naše skromne zemljišne kapacitete koje smo bukvalno krali od ljutog zagaračkog kamena pripitomljavali i kultivisali praveći plodno tlo za uzgoj organskog voća i povrća na šta smo itekako ponosni. Sezona za nama bila je vrlo uspješna i imali smo rekordne brojke kada su u pitanju zasadi paradajza, krastavca, paprike, čili papričice, tikvica, patlidžana… Gajeno i navodnjavano sa ljubavlju i puno truda i konačni rezultat nije izostao. Svo to povrće krasilo je našu trpezu tokom ljetnjeg perioda na zadovoljstvo brojnih prijatelja! Definitivno miriše drugačije nego GMO. Trenutno raspolažemo sa tri manje i jednom većom baštom koje koristimo za naše biljne kulture i nećemo imati tendenciju daljeg rasta s obzirom na mogućnosti. Širimo se onoliko koliko realno možemo, pa ako potražnja bude veća od proizvodnih mogućnosti, razmatraćemo i mogućnost otkupljivanja proizvoda koji bi u određenom momentu falili, a za koje sigurno znamo da su produkt isktinskog rada i ljubavi prema  baštovanstvu i poljoprivredi. Na taj način spajamo lijepo i korisno kreirajući mrežu komšija prijatelja i poslovnih partnera, gdje će uvijek biti omogućen protok svježih roba, dobara i usluga, a sve u cilju zadovoljnog gosta i kupca!

Proizvodi lokalnih proizvođača- budućnost je u povezivanju

Želja Vam je da izađete izvan granica (mada ste to već postigli neobičnom sirovošću kamena i istovremeno mekoćom prostora a i cijelim konceptom) i da se gost tako osjeća, želite da budućnost koncepta bude usmjerena na ino tržište i intimne ceremonije vjenčanja. Ono što želite da prenesete je fairy tale, ali i jednu priču o Bjelopavlićima i njihovom potencijalu viđenom i doživljenom kroz biciklističke ture.

Kao neko ko je spletom životnih okolnosti radio i u ugostiteljstvu, učio sam od najboljih i odlučio da svoju životnu energiju i percepciju ugostiteljstva podredim sebi, svojoj porodici i našem životnom projektu. Sam po sebi, Kamengrad, nudi pregršt mogućnosti  i predstavlja neiscrpan prostor za druženje i raznorazne aktivnosti na našem ranču. Naravno, inostranim gostima, ali i našim, treba na jedan reprezentativan način pokazati sve ljepote ne samo našeg ranča nego i njegove okoline, zetsko-bjelopavlićke ravnice, masiva Garač, Ponikvice, Malenze, rijeke Zete, brojnih sela i zaseoka i divnih krajolika sa kojima definitivno raspolaže opština Danilovgrad. Kako se nalazimo na odličnoj ruti između većih gradskih centara, predstavljamo idealno svratište za odmor i relaksaciju, uz zvukove laganih nota i čašicu domaćeg soka.

Svako djelo je refleksija našeg unutrašnjeg bića, što više radimo više i zračimo

Marko, koja bi bila poruka za kraj našim čitaocima?

Poruka za sve Vaše čitaoce bi se ogledala u sljedećem: Slušajte Vaš unutrašnji glas, vjerujte u sebe i budite okruženi ljudima  kojima je stalo do Vas. Znajte da uspjeh ne može da se desi preko noći a onda kada se desi, biće produkt Vaše upornosti, požrtvovanosti i čelične volje. Stojim na raspolaganju svim ljudima, koji hoće da krenu sa mrtve tačke i kojima treba motivacije da to urade,  da me kontaktiraju i da onako neformalno popričamo o životu i biznis planovima. Srećno svima!

Pogled u budućnost turizma : agro-turizam

I tako, uz malo mašte sve je moguće, uz nešto volje još izvjesnije a uz vjeru u sebe sve je ostvarivo, samo dok ne gradimo prepreke u svojoj glavi. Ovo je davno znao i primijenio Marko Ćupić koji svojom pričom i radom zaslužuje mjesto kreativnog direktora Novog Sela, nepokolebljivog srca stremi u visine. Jesen nam se polako sprema ali Marko ne miruje jer zna da su jesen izima doba kada se kuju planovi za najnježnija proljeća i vrela ljeta. Marko srećno!!!

P.S. posjetite Instagram stranicu @ kamengrad_dg ali obavezno pođite do Kamengrad Chill ‘n’ Grill jer vas zasigurno neće ostaviti ravnodušnim.

Mirjana Đundić

Skip to content