SAMOODREĐENJE – poruka i zahtjev Montenegro prajda

“Samoodređenje” je parola ovogodišnjeg Montenegro prajda koji je danas održan u Podgorici. To je ujedno i zahtjev koji su organizatori i okupljeni poslali nadležnima, zahtijevajući usvajanje Zakona o pravnom prepoznavanju roda na osnovu samooodređenja.

Foto: Zumiraj, Marija Pešić

Jedanaesti Montenegro prajd, pod sloganom Samoodređenje održan je danas u Podgorici. Okupljanje učesnika počelo je od 13 sati, dok je šetnja počela u 15 sati.

“Samoodređenje” je parola ovogodišnjeg Montenegro prajda koji je danas održan u Podgorici. To je ujedno i zahtjev koji su organizatori i okupljeni poslali nadležnima, zahtijevajući usvajanje Zakona o pravnom prepoznavanju roda na osnovu samooodređenja.

Nacrt tog zakona koji će, kako su kazali, omogućiti jednaka prava za sve građane i građanke Crne Gore, trebalo bi do kraja godine da bude stavljen na javnu raspravu

Uprkos kiši, veliki broj pripadnika LBTIQ+ zajednice i saveznika okupio se i pod kišobranima šetao glavnim gradom Crne Gore kako bi poslali poruku zajedništva i podrške.

Na prajdu je ispred organizacije Spektra govorila Iskra Đurišić. Ona je pročitala govor i poruku 21-ogodišne trans djevojke Zane koja danas nije bila tu, zbog straha. Kako je Iskra prenijela, iz straha od osude, od nasilja, od zdravstvenog sistema.

Iskra je kazala da je ovo mogao biti njen govor prije godinu, dvije ili tri ali ne i danas. Danas stoji na bini ponosna i ne boji se. Poslala je poruku nadležnima da što prije usvoje Zakon o pravnom prepoznavanju pola kako niko od njih više ne bi morao da se odriče dijela svog tijela kako bi u svojim dokumentima bio i bila ono što jeste.

“Danas hodamo za slobodu jer samoodređenje znači sloboda. Samoodređenje znači da djevojka čiju sam vam priču ispričala, ni ja, niti bilo koja trans osoba ne smije prolaziti proces prinudne sterilizacije. Samoodređenje je posjedovanje sopstvenog života, samoodređenje je briga o sebi. Samoodređenje je da ako mogu ja, možeš i ti, i možemo svi”, poručila je Đurišić.

Sa Prajda, Foto: Zumiraj, Marija Pešić

Ispred organizacije Queer Montenegro govorio je njihov aktivista Kosta Mijušković i kazao da je živio svugdje, ali se ovdje vratio jer je to njegov dom te da ne namjerava da bježi.

“Seksualnost i pol sam sam sebi odredio jer drugi bi me samo zbunjivali i pravili od mene nešto što nisam”, kazao je.

Aleksa Radonjić iz Asocijacije Spektra, jedne od organizacije ovogodišnjeg prajda, poručio je da jedino što treba hirurški biti odrstranjeno sa tijela trans osoba su politički prsti.

“Stojimo čvrsto za samoodređenje koje znači kraj straha, kraj opresije, kraj žrtvovanja, kraj kolonijalizma, kraj etničkog čišćenje, kraj tišine, kraj zaboravljanja, kraj genocida, kraj femicida, kraj prodiranju u tjelesnu autonomiju, kraj sterilizacije, kraj fašizma”, glasno je poručio.

Milica Pavlović, jedna od volonterki, za Zumiraj je kazala da je danas tu da podrži borbu za ljudska prava koja je važna, ali teška i mora biti neprestana.

Nikola Ilić, sagovornik Zumiraj, istakao je važnost ovogodišnje parole – samoodređenje. On je kazao da krajnje vrijeme da država i institucije dozvole svojim građanima da se izjašnavaju onako kako žele, i prije svega, da budu to što jesu.

“Mi smo tu, ne idemo nigdje. Prajd je dužnost svih nas i naš simbol otpora”, kazao je.

Foto: Zumiraj, Marija Pešić

Naglasio je važnost usvajanja Zakona o samoodređenju roda koji je neophodan trans osobama kako ne bi morale prolaziti kroz proces sterilizacije da bi ih sistem prepoznao kao ono što jesu već bi im pokazao poštovanje i prihvatanje kakvo zaslužuju.

Na konferenciji za novinare, koju su ranije organizovali Kvir Montenegro i Organizacioni odbor Montenegro Prajda, poručeno je da je “Samoodređenje” slogan 11. Prajda, jer to pravo pripada svima i ne smije biti privilegija odabranih niti dovedeno u pitanje.

Povorka se od Trga nezavisnosti kretala prema ulici Miljana Vukova, do Trga Balšića, a zatim ulicom Novaka Miloševa i Ulicom slobode. Učesnici su se zatim prošetali bulevarima Svetog Petra Cetinjskog i Stanka Dragojevića, kroz Bokešku ulicu i nazad do Trga nezavisnosti. 

Nakon šetnje organizatori su najavili DJ set.

Nedjelja ponosa uključivala razne aktivnosti

Prajdu je prethodila Nedjelja ponosa tokom koje su se organizovale razne aktivnosti. Održana je panel diskusija na temu Pravo na samoodređenje: pravo svih nas ili samo odobranih. U CKZ Ribnici odvijala se “revija ljudksih prava” u kojoj su predstavnici LBTIQ zajednice nosili odjevne komade domaćeg dizajnera. Zatim je uslijedilo neformalno druženje sa LGBTIQ+ emigratnima iz različitih zemalja tokom kojeg su razmjenjivali iskustva i podršku.

Izložba Kolektiva Talas iz Srbije otvorena je 17. oktobra, autora Cicero, nebinarne osobe, pod nazivom “Obasjaj život”. Izložba je poslala poruku o važnosti sigurnog prostora za sve ljude, da nikada nije kasno da se živi slobodno.

Nakon izložbe uslijedilo je prikazivanje filma “Trans magija” koji govori o životima četiri trans osobe i njihovih priča iz dnevnika koje su vodile tokom 2022. godine.

Održana je još jedna panel diskusija, ovoga puta na temu “Čije je naše zdravlje? Kvalitet zdravstvene zaštite trans osoba”. Još jedna panel diskusija posvećena je zdravlju žena koje su dio LBTQ zajednice u Crnoj Gori. Jedna od aktivnosti bila je i drag queen show u CKZ Ribnica.

Prajdu je prethodila revija kvir filmova koja je održana noć prije. Večeras, nedjelja ponosa biće zaključena koncertom grupe Nipplepeople u Rinici sa početkom u devet časova.

Svečano otvaranje Pazara 7. decembra

Završne pripreme za realizaciju novogodišnjeg Pazara su u toku, a kako je i ranije najavljeno biće održan na tri lokacije…

NASTAVI ČITANJE...

Počeo popis: Ovo su pitanja na koja ćemo odgovarati

Popis stanovništva i domaćinstava u Crnoj Gori počinje danas, a kako su saopštili iz Monstata, popisivači Uprave za statistiku od…

NASTAVI ČITANJE...

Danas je Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom (International Day of Persons with Disabilities – IDPD) je dan Ujedinjenih nacija koji se obilježava…

NASTAVI ČITANJE...

POPIS POČINJE: Popisivači narednih dana na terenu od osam do 20 časova

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova 2023. godine počeće u nedjelju, 3. decembra, saopšteno je i zvanično iz Uprave za statistiku…

NASTAVI ČITANJE...

Bivšim koncesionarima za mHE milion eura odštete

Do sada su donijete dvije prvostepene presude Privrednog suda po kojim država mora koncesionarima za male hidroelektrane da isplati ukupno…

NASTAVI ČITANJE...

Regionalni naučni skup „Država, demokratija, građanin – kriza i izazovi“

U Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti održan je dvodnevni Regionalni naučni skup „Država, demokratija, građanin – kriza i izazovi“, koji,…

NASTAVI ČITANJE...