Septembar u Evropi bio najtopliji u istoriji

Austrija, Belgija, Francuska, Njemačka, Poljska, Švajcarska i Velika Britanija zabilježile su u septembru najviše prosječne temperature za taj mjesec, skoro četiri stepena iznad dugoročnog prosjeka. Kopernikova Služba za posmatranje klimatskih promjena očekuje da će 2023. biti najtoplija godina u ljudskoj istoriji.

Izvor: iStock

Francuska meteorološka agencija Meteo-France navodi da je prosječna septembarska temperatura bila 21,5 stepena Celzijusa. To je između 3,5 i 3,6 stepeni iznad prosjeka za referentni period od 1991. do 2020. godine u toj zemlji.

Takođe je bila jedan stepen viša od prethodnog rekorda, računajući od početka mjerenja 1900. godine, rekla je meteorološkinja Kristin Bern za Gardijan. Ona je dodala da je u nekoliko regiona odstupanje od septembarskog prosjeka u posljednje tri decenije premašilo četiri stepena Celzijusa.

U Francuskoj je prvi put izdato upozorenje o toplotnom talasu u septembru

Prosječna temperatura u Francuskoj je u septembru bila viša od prosječne za jul i avgust, koja je iznosila 21,1 stepen celzijusa, a prvi put u istoriji izdato je upozorenje o toplotnim talasima u septembru, rekli su u Meteo-Franceu.

U Njemačkoj je prosječna septembarska temperatura bila 17,2 stepena Celzijusa, skoro četiri stepena iznad prosjeka za referentni period od 1961. do 1990. godine.

Švajcarski glečeri su izgubili 10 odsto količine leda za dvije godine

„Vanredne temperature u ovogodišnjem, rekordnom septembru u Njemačkoj su dodatni dokaz da su na djelu klimatske promjene“, rekao je Tobijas Fuhs, šef odjeljenja za klimu i životnu sredinu u njemačkoj meteorološkoj službi.

Nacionalne meteorološke agencije u Austriji i Švajcarskoj takođe su registrovale najviše prosječne septembarske temperaturu do sada, a u jednoj studiji je pokazano da su švajcarski glečeri izgubili 10 odsto količine leda za dvije godine usljed ekstremnog zagrijavanja.

Belgija nikada nije doživjela ovako topao septembar

“Belgija nikada nije doživela ovako topao septembar”, rekao je David Dehenau iz Belgijskog kraljevskog meteorološkog instituta. Belgija je takođe zabilježila višu prosječnu temperaturu septembra od jula i avgusta, što se nije dogodilo još od 1961. godine.

Poljski meteorološki institut objavio je da su temperature u septembru bile za 3,6 stepeni Celzijusa iznad prosjeka i najviše za ovaj mjesec od početka mjerenja.

Visoke temperature i u oktobru

Na mnogim mjestima su već dostignute rekordne najviše dnevne temperature za oktobar.

Prosječna temperatura u svijetu je oko 1,2 stepena Celzijusa viša nego u predindustrijskom dobu

Naučnici kažu da klimatske promjene uzrokovane ljudskim aktivnostima podižu globalne temperature. Prosječna temperatura u svijetu je već oko 1,2 stepena Celzijusa iznad predindustrijskog nivoa.

Kopernikova Služba za posmatranje klimatskih promjena predviđa da će 2023. biti najtoplija godina ikada.  Visoke temperature su donekle i posljedica vremenskog fenomena El Ninjo, koji je tek počeo i zagrijava vode južnog Pacifika.

Sljedećeg mjeseca u Dubaiju održaće se Konferencija Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama COP28. Svjetski lideri će raspravljati o načinima za obuzdavanje klimatskih promjena i postizanje ciljeva postavljenih Pariskim sporazumom. Postepeno ukidanje fosilnih goriva kako bi se smanjile emisije gasova sa efektom staklene bašte biće ključna tema.

Izvor: Balkan Green Energy News

Svečano otvaranje Pazara 7. decembra

Završne pripreme za realizaciju novogodišnjeg Pazara su u toku, a kako je i ranije najavljeno biće održan na tri lokacije…

NASTAVI ČITANJE...

Počeo popis: Ovo su pitanja na koja ćemo odgovarati

Popis stanovništva i domaćinstava u Crnoj Gori počinje danas, a kako su saopštili iz Monstata, popisivači Uprave za statistiku od…

NASTAVI ČITANJE...

Danas je Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom (International Day of Persons with Disabilities – IDPD) je dan Ujedinjenih nacija koji se obilježava…

NASTAVI ČITANJE...

POPIS POČINJE: Popisivači narednih dana na terenu od osam do 20 časova

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova 2023. godine počeće u nedjelju, 3. decembra, saopšteno je i zvanično iz Uprave za statistiku…

NASTAVI ČITANJE...

Bivšim koncesionarima za mHE milion eura odštete

Do sada su donijete dvije prvostepene presude Privrednog suda po kojim država mora koncesionarima za male hidroelektrane da isplati ukupno…

NASTAVI ČITANJE...

Regionalni naučni skup „Država, demokratija, građanin – kriza i izazovi“

U Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti održan je dvodnevni Regionalni naučni skup „Država, demokratija, građanin – kriza i izazovi“, koji,…

NASTAVI ČITANJE...