Septembar u Evropi bio najtopliji u istoriji

Austrija, Belgija, Francuska, Njemačka, Poljska, Švajcarska i Velika Britanija zabilježile su u septembru najviše prosječne temperature za taj mjesec, skoro četiri stepena iznad dugoročnog prosjeka. Kopernikova Služba za posmatranje klimatskih promjena očekuje da će 2023. biti najtoplija godina u ljudskoj istoriji.

Izvor: iStock

Francuska meteorološka agencija Meteo-France navodi da je prosječna septembarska temperatura bila 21,5 stepena Celzijusa. To je između 3,5 i 3,6 stepeni iznad prosjeka za referentni period od 1991. do 2020. godine u toj zemlji.

Takođe je bila jedan stepen viša od prethodnog rekorda, računajući od početka mjerenja 1900. godine, rekla je meteorološkinja Kristin Bern za Gardijan. Ona je dodala da je u nekoliko regiona odstupanje od septembarskog prosjeka u posljednje tri decenije premašilo četiri stepena Celzijusa.

U Francuskoj je prvi put izdato upozorenje o toplotnom talasu u septembru

Prosječna temperatura u Francuskoj je u septembru bila viša od prosječne za jul i avgust, koja je iznosila 21,1 stepen celzijusa, a prvi put u istoriji izdato je upozorenje o toplotnim talasima u septembru, rekli su u Meteo-Franceu.

U Njemačkoj je prosječna septembarska temperatura bila 17,2 stepena Celzijusa, skoro četiri stepena iznad prosjeka za referentni period od 1961. do 1990. godine.

Švajcarski glečeri su izgubili 10 odsto količine leda za dvije godine

„Vanredne temperature u ovogodišnjem, rekordnom septembru u Njemačkoj su dodatni dokaz da su na djelu klimatske promjene“, rekao je Tobijas Fuhs, šef odjeljenja za klimu i životnu sredinu u njemačkoj meteorološkoj službi.

Nacionalne meteorološke agencije u Austriji i Švajcarskoj takođe su registrovale najviše prosječne septembarske temperaturu do sada, a u jednoj studiji je pokazano da su švajcarski glečeri izgubili 10 odsto količine leda za dvije godine usljed ekstremnog zagrijavanja.

Belgija nikada nije doživjela ovako topao septembar

“Belgija nikada nije doživela ovako topao septembar”, rekao je David Dehenau iz Belgijskog kraljevskog meteorološkog instituta. Belgija je takođe zabilježila višu prosječnu temperaturu septembra od jula i avgusta, što se nije dogodilo još od 1961. godine.

Poljski meteorološki institut objavio je da su temperature u septembru bile za 3,6 stepeni Celzijusa iznad prosjeka i najviše za ovaj mjesec od početka mjerenja.

Visoke temperature i u oktobru

Na mnogim mjestima su već dostignute rekordne najviše dnevne temperature za oktobar.

Prosječna temperatura u svijetu je oko 1,2 stepena Celzijusa viša nego u predindustrijskom dobu

Naučnici kažu da klimatske promjene uzrokovane ljudskim aktivnostima podižu globalne temperature. Prosječna temperatura u svijetu je već oko 1,2 stepena Celzijusa iznad predindustrijskog nivoa.

Kopernikova Služba za posmatranje klimatskih promjena predviđa da će 2023. biti najtoplija godina ikada.  Visoke temperature su donekle i posljedica vremenskog fenomena El Ninjo, koji je tek počeo i zagrijava vode južnog Pacifika.

Sljedećeg mjeseca u Dubaiju održaće se Konferencija Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama COP28. Svjetski lideri će raspravljati o načinima za obuzdavanje klimatskih promjena i postizanje ciljeva postavljenih Pariskim sporazumom. Postepeno ukidanje fosilnih goriva kako bi se smanjile emisije gasova sa efektom staklene bašte biće ključna tema.

Izvor: Balkan Green Energy News

Skip to content