U deset škola mašine za reciklažu plastike i 3D štampači

Više od 1.500 učenika iz deset crnogorskih eko-škola će imati koristi od mašina za recikliranje koje je razvio crnogorski startap “3DSoba”.

Sa prezentacije mašina za reciklažu i 3D štampača (Foto: Zavod za školstvo)

Ambasador Njemačke Peter Felten, uručio je danas eko-školama u Crnoj Gori 10 mašina za reciklažu i 3D štampača. Primopredaja je obavljena na svečanosti u Osnovnoj školi “Pavle Rovinski” u Podgorici, a ambasador je istakao da je plastični otpad globalni problem u čije rješavanje se uključila i Crna Gora.

Više od 1.500 učenika iz deset crnogorskih eko-škola će imati koristi od mašina za recikliranje koje je razvio crnogorski startap “3DSoba”.

Njihova mašina pretvara PET boce u filament koji se zatim može koristiti za 3D štampanje.

“Koristeći PETko mašinu i 3D štampače koje donira Vlada Njemačke, mladi studenti će naučiti kako se prazne boce mogu pretvoriti u nove i korisne proizvode. Mladi će biti podstaknuti da plastiku smatraju resursom – odličan prvi korak ka cirkularnoj ekonomiji”, rekao je Felten.

Kako navode u saopštenju, inicijativa, u saradnji sa Zavodom za školstvo Crne Gore, dio je Programa integrisanog upravljanja otpadom i prevencije morskog otpada na Zapadnom Balkanu koji sprovodi Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime Vlade Njemačke.

Program podržava četiri zemlje u aktivnostima u cilju smanjenja ispuštanja plastike u Jadransko more: Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i Kosovo.

“Rječni sistemi ove četiri zemlje, koji se ulivaju u Jadransko more, sa svojom vodom svake godine nose oko 12.000 tona plastičnog otpada u Mediteran”, objasnio je zamjenik direktora GIZ-a Nenad Rakočević.

GIZ trenutno sarađuje sa Ministarstvom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Agencijom za zaštitu životne sredine, kao i Privrednom komorom, precizirao je Rakočević.

“Partneri smo i sa privatnim kompanijama, malim preduzećima i startapima za koje imamo Mentorski program koji će ponuditi za 10 MSP ili startap kompanijama u Crnoj Gori tehničke savjete o reciklaži plastike i/ili smanjenju plastike u njihovog poslovanja, koje će davati međunarodni i domaći stručnjaci”, navodi Rakočević.

“Ponosni smo što radimo sa GIZ-om i zahvalni smo na podršci njihovih međunarodnih stručnjaka. To nas motiviše da dalje širimo naše poslovanje”, rekao je Aldan Adrović, menadžer za razvoj poslovanja kompanije 3DSoba. 3DSoba proizvodi i parkovske klupe od plastičnog otpada. Već je postavljeno 100 klupa u javnom prostoru raznih opština u Crnoj Gori.

GIZ radi u Crnoj Gori u ime Vlade Njemačke od 2000. godine. Prioritetne oblasti u okviru regionalne saradnje su jačanje dobrog upravljanja, održivi ekonomski razvoj i životna sredina, energija i klima. Program o morskom otpadu podržava svoje partnerske zemlje u implementaciji koordinisanih strategija i pristupa smanjenja otpada u moru. Sve četiri partnerske zemlje su se obavezale na sprovodnjene Zelene agende EU za Zapadni Balkan. Program takođe doprinosi Ciljevima održivog razvoja 11, 12, 13 i 14.

“Obrazovanje za održivi razvoj, a samim tim, i implementacija ciljeva održivog razvoja, predstavlja dugoročni koncept u našem obrazovanju i jedan od prioriteta Zavoda za školstvo. Sprovođenje međunarodnog programa eko-škole snažno doprinosi ovom konceptu, podstiče mlade na aktivno uključivanje i brigu o svom okruženju, predstavlja izazov učenicima da se uključe u rješavanje problema životne sredine na nivou na kojem mogu da vide opipljive rezultate.

E-SPACE projekat u Crnoj Gori realizuje Zavod za školstvo u saradnji sa međunarodnom fondacijom za životnu sredinu u 14 akreditovanih eko škola u cilju na unapređivanja kompetencija učenika na polju cirkularne ekonomije. Veliki značaj unapređivanju cirkularne ekonomije svojim doprinosom je pružio GIZ- kroz donaciju PETko recikler za plastiku i 3D printere (10 kompleta) za sljedeće škole: Srednja ekonomska škola “Mirko Vešović”, Podgorica, Osnovna škola “Radoje Čizmović”, Nikšić, Osnovna škola “Pavle Rovinski”, Podgorica, Gimnazija “Petar I Petrović Njegoš”, Danilovgrad, Osnovna škola “Kekec”, Sutomore, Osnovna škola “Srbija”, Bar, Gimnazija, Cetinje, Osnovna škola “Vuk Karadžić”, Podgorica, Osnovna škola “Aleksa Đilas Bećo”, Mojkovac, Osnovna škola “Mirko Srzentić”, Petrovac”, navode u saopštenju.

Svečano otvaranje Pazara 7. decembra

Završne pripreme za realizaciju novogodišnjeg Pazara su u toku, a kako je i ranije najavljeno biće održan na tri lokacije…

NASTAVI ČITANJE...

Počeo popis: Ovo su pitanja na koja ćemo odgovarati

Popis stanovništva i domaćinstava u Crnoj Gori počinje danas, a kako su saopštili iz Monstata, popisivači Uprave za statistiku od…

NASTAVI ČITANJE...

Danas je Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom (International Day of Persons with Disabilities – IDPD) je dan Ujedinjenih nacija koji se obilježava…

NASTAVI ČITANJE...

POPIS POČINJE: Popisivači narednih dana na terenu od osam do 20 časova

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova 2023. godine počeće u nedjelju, 3. decembra, saopšteno je i zvanično iz Uprave za statistiku…

NASTAVI ČITANJE...

Bivšim koncesionarima za mHE milion eura odštete

Do sada su donijete dvije prvostepene presude Privrednog suda po kojim država mora koncesionarima za male hidroelektrane da isplati ukupno…

NASTAVI ČITANJE...

Regionalni naučni skup „Država, demokratija, građanin – kriza i izazovi“

U Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti održan je dvodnevni Regionalni naučni skup „Država, demokratija, građanin – kriza i izazovi“, koji,…

NASTAVI ČITANJE...