Alcazar obezbijedio 50 miliona dolara za investicije, projekti i na Zapadnom Balkanu

Izvor: Canva

Solar energy panels and windmills against blue sky on summer day, background

Kompanija Alcazar Energy sa sjedištem u Luksemburgu obezbjedila je 50 miliona dolara za investicije u obnovljivu energiju na Bliskom istoku, u Sjevernoj Africi, Istočnoj Evropi i Centralnoj Aziji.

Alcazar Energy trenutno na Zapadnom Balkanu razvija projekte za vjetroparkove snage skoro 500 MW.

Međunarodna finansijska korporacija za razvoj Sjedinjenih Američkih Država (DFC) saopštila je da je završila značajno ulaganje u kapital fonda Alcazar Energy Partners II u vrijednosti od 50 miliona dolara.

“Ova strateška investicija će pomoći da se kapital usmjeri u projekte za korišćenje obnovljivih izvora energije na tržištima u razvoju širom Bliskog istoka, sjeverne Afrike, istočne Evrope i centralne Azije čime će se ojačati energetski sektor i diverzifikovati energetski miks”, saoštio je DFC.

Alcazar se fokusira na Egipat, Jordan, Tursku, Crnu Goru i Severnu Makedoniju

DFC je u rezimeu ulaganja naveo da je Alcazar planira da fond dostigne 500 miliona dolara.

Sa primarnim fokusom na razvoj grinfild fotonaponskih elektrana i vjetroelektrana na kopnu, Alcazar nastoji da obezbijedi čista energetska rešenja, koja će ovim regionima omogućiti da postepeno napuste fosilna goriva, navodi se u dokumentu.

Alcazarov fond se, kako se dodaje, prvenstveno fokusira na Egipat, Jordan, Tursku, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju.

Alcazar Energy je saopštio da je partnerstvo sa DFC-om dokaz ekspertize ove kompanije u sektoru održive infrastrukturu od strane jednog od najvećih svjetskih javnih investitora u infrastrukturu zemalja u razvoju.

Kalderon: Kupili smo projekte vjetroparkova snage 456 MW širom Zapadnog Balkana

„Izuzetno smo uzbuđeni što ćemo biti partneri sa DFC-om, koji je najavio ulaganje od 50 miliona dolara u našu strategiju… Pošto smo do sada kupili projekte za vjetroelektrane snage 456 MW, koji su u razvoju širom Zapadnog Balkana, ostajemo posvećeni izgradnji prvog portfelja od 1 GW u regionu koji je spreman iskoristi prednosti energetske tranzicije“, rekao je Danijel Kalderon, suosnivač i izvršni partner u kompaniji Alcazar Energy.

Treba napomenuti da je kompanija u septembru prošle godine preuzela projekat vjetroparka Bijela u Šavniku u Crnoj Gori, snage 118 MW. Investicija je procijenjena na 200 miliona dolara.

Alcazar učestvuje na Beogradskom energetskom forumu

Alcazar Energy, kako se navodi na njegovom sajtu, prvi fond (eng. investment vehicle) Alcazar Energy Partners – I (AEP-I) osnovano je 2014.

Do 2018. godine, AEP-I je stvorio najveći nezavisni portfelj projekata obnovljivih izvora energije u regionu Bliskog istoka i Sjeverne Afrike (MENA) u to vreme. Obuhvatao je pet solarnih elektrana i dva vjetroparka u Jordanu i Egiptu i ukupni proizvodni kapacitet od 411 MW.

Nakon uspješnih investicija u okviru AEP-I-ja, Alcazar Energy je lansirao svoj drugi fond, Alcazar Energy Partners II SLP (SCSp) (AEP-II).

Kompanija je prikupila 711 miliona dolara, od čega 240 miliona u kapitalu i 471 milion u projektnom finansiranju od 13 institucija. Među njima su Međunarodna finansijska korporacija (IFC) i IFC Asset Management Co. (djelovi Svjetske banke), kao i Mubadala Infrastructure Partners, Blu Stone Management i Dash Ventures.

Predviđeno je da kompanija učestvuje na predstojećem Beogradskom energetskom forumu 2024 od 13. do 14. maja u glavnom gradu Srbije.

Izvor: Balkan energy green

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content