Barselona će prihode od turističke takse investirati u solarne panele na školama

Foto: Ilustracija - veliki solarni panel u Barseloni

Gradske vlasti u Barseloni namjeravaju da iskoriste 100 miliona eura dobijenih na ime takse koju plaćaju turisti kako bi instalirala solarne panele, klima-uređaje i toplotne pumpe u školama. Na taj način želi da popravi javne usluge koje pruža deci, ali i da odobrovolji one starije koji nisu baš oduševljeni stalnom najezdom turista.

Barselona ima 1,7 miliona stanovnika, a godišnje je posjeti oko sedam miliona posjetilaca, pa je španski grad sa najviše turista. U takvoj situaciji osnovne javne službe imaju poteškoće da drže sve pod kontrlom, na primjer, da odnesu svo smeće, piše Bloomberg.

Turistička taksa je trenutno 2,75 eura po osobi za svaku noć provedenu u gradu, a od 1. aprila će poskupiti na 3,25 eura. Inače, prije samo dvije godine bila je 0,75 eura.

Dosad je Grad ovu naknadu koristio da kompenzuje uticaj turista na čišćenje smeća, bezbjednost i javni prevoz. Ali, kako kaže Đordi Vajs, šef ekonomske i turističke promocije Barselone, ove godine su odlučili da odu korak dalje i potroše novac na finansiranje javnih usluga sa klimatske tačke gledišta.

Solarne elektrane biće postavljene na 170 škola

Inače, prije samo nekoliko nedelja proglašeno je vanredno stanje zbog nedostatka vode usled trogodišnje suše koja je, kako kažu lokalni mediji, najgora u istoriji.

Grad je ranije već postavi klimatska skloništa gdje se ljudi mogu rashladiti tokom žege u julu i avgustu, a ali vrućine u junu i septembru, kada škole rade, ugrožavaju djecu u učionicama.

Sa nove od tursitičke takse Barselona očekuje da će do 2029. instalirati sisteme za klimatizaciju koje će napajati krovne solarne elektrane u ukupno 170 škola. A, tamo gdje je to moguće, stari i zagađujući gasni kotlovi biće zamijenjeni toplotnim pumpama.

Solarni paneli će proizvoditi više struje nego što je potrebno školama

Klimatske promjene utiču na djecu i škole, pa infrastruktura ​više nije prikladna, kaže Vajs.

Vlasti planiraju da postave 181.000 kvadratnih metara solarnih panela u školskim objektima. Njihova proizvodnja biće veća od potreba škola, pa je ideja da viškove koriste obližnje javne zgrade.

Potez gradskih vlasti nije baš optimalan, kaže Žanet Sans, član gradskog vijeća i potpredsjednica za klimatske akcije u Barseloni. Značajan deo poreza i dalje se troši na promociju grada kroz sajmove i tursitičke manifestacije, a više efekta bi bilo da se grade nove biciklističke staze i prošire zelene površine.

Nema potrebe da se promoviše tako poznat grad, dodaje Sans.

Izvor: Balkan green energy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content