Izvor: Balkan energy green

Udruženje Obnovljivi izvori energije Hrvatske saopštilo je da ističu rokovi za izgradnju postrojenja za korišćenje obnovljivih izvora energije jer investitori ne mogu na vreme da dostave sve potrebne dozvole.

Zaustavljen je kompletan sistem dobijanja lokacijske, građevinske i upotrebne dozvole za postojeće projekte za obnovljive izvore energije čime postaje izgledno da u skladu sa rokovima u Zakonu o tržištu električne energije neće biti moguće izgraditi elektranu, ističu u Udruženje Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH).

Poznato je, dodaju, da priključak na elektroenergetsku mrežu predstavlja jedno od uskih grla razvoja projekata. Ključan faktor za pokretanje novog ciklusa investicija je donošenje Odluke o iznosu jedinične naknade za priključenje u nadležnosti Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) koja se određuje prema Metodologiji za utvrđivanje naknade za priključenje na elektroenergetsku mrežu.

U OIEH kažu da je najavljivano da će Odluka biti donijeta do kraja prošle godine, ali to se nije dogodilo, a posljedice su višestruke.

Nepoznata cijena priključenja na mrežu blokira razvoj novih proizvodnih postrojenja iz obnovljivih izvora energije

Trenutno je zbog nepoznate cijene priključenja razvoj novih proizvodnih postrojenja iz obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj u potpunosti blokiran i svi projekti praktički „stoje“, kažu u Udruženju.

Zbog navedenog kašnjenja investitori, ističu u OIEH, ne mogu pokrenuti postupak izrade Elaborata optimalnog tehničkog rješenja priključenja (EOTRP) te dobiti ugovor o priključenju, odnosno elektroenergetsku saglasnost što su sve preduslovi za dobijanje drugih potrebnih dozvola (lokacijske i građevinska dozvola) za razvoj projekata.

Naročito je problematična činjenica da su investitori u obavezi prikupiti sve dozvole i izgraditi postrojenje za sedam godina u skladu sa članom 17. Zakona, odnosno pet godina za projekte koji su dobili energetsko odobrenje u skladu sa članom 133. koliko važi energetsko odobrenje, s tim da se taj rok ne može produžiti, naglašavaju u OIEH.

Problematična Metodologija i nova pravila HOPS-a

Kao razloge za ove probleme oni navode problematičnu Metodologiju za utvrđivanje naknade za priključenje na elektroenergetsku mrežu koja je donijeta 2022, kao i nova pravila Hrvatskog operatora prenosnog sistema (HOPS).

Jedno od tih pravila je uvođenje ograničenja prenosa električne energije čime se stvara nesigurnost kada i koliko proizvedene električne energije elektrane mogu isporučiti mreži.

Ako HOPS može isključiti postrojenja za obnovljivu energiju sa mreže u bilo kojem trenutku na bilo koji vremenski rok, nijedna finansijska institucija neće pristati da finansira takve projekte jer ne postoji mehanizam koji može garantovati sigurnost vraćanja kredita, poručuju iz Udruženja OIEH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content