Crna Gora potpisala memorandum o gradnji LNG terminala i elektrane snage do 440 MW

Vlada Crne Gore potpisala je Memorandum o razumijevanju sa američkim firmama Enerflex Energy Systems i Wethington Energy Innovation u vezi sa gradnjom terminala za tečni prirodni gas (eng. liquified natural gas – LNG) i termoelektrane na gas.

Foto: Vlada Crne Gore

Termoelektrana na prirodni gas bi mogla da ima kapacitet od 240 do 440 MW, dok su ukupne investicije procijenjene od 330 do 750 miliona evra. Inače, Crna Gora od ranije planira gradnju gasnih elektrana, kao i terminala za tečni prirodni gas, a sličan memorandum su već potpisale državne firme Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) i Luka Bar sa firmom LNG Alliance.

Vlada Crne Gore saopštila je da je potpisala Memorandum o razumijevanju sa firmama Enerflex Energy Systems i Wethington Energy Innovation u pogledu pružanja podrške unaprjeđenju energetske infrastrukture u Crnoj Gori.

Memorandum, kako se navodi, predstavlja izraz opredijeljenosti potpisnica da započnu razgovore i radnje u cilju realizacije dva energetska infrastrukturna projekta: izgradnje i instalacije fiksnog terminala za uvoz tečnog prirodnog gasa u Crnu Goru i njegovo dalje skladištenje, regasifikaciju i transport, kao i projekta izgradnje i instalacije grinfild termoelektrane na gas, čije snabdijevanje gasom dolazi preko pomenutog terminala.

Abazović izrazio zadovoljstvo zbog jasnog geopolitičkog pozicioniranja države i mogućnosti otvaranja novih radnih mesta

Memorandum su potpisali premijer Crne Gore Dritan Abazović, Fil Pajl predstavnik firme Enerflex Energy Systems i Olin L. Wetington, predsednik i glavni izvršni direktor firme Wethington Energy Innovattion, u prisustvu ambasadorke SAD Džudi Rajzing Rajnke.

Potpisnici Memoranduma, kako je saopšteno, saglasni su da je riječ o projektu koji će obezbijediti energetsku sigurnost i stvoriti dobre izglede za dalji energetski i ukupni ekonomski napredak Crne Gore.

Premijer Dritan Abazović istakao je zadovoljstvo zbog dolaska velikih američkih energetskih kompanija u Crnu Goru, zbog jasnog geopolitičkog pozicioniranja države i mogućnosti otvaranja novih radnih mesta.

Šta piše u Memorandumu?

Projekat terminala, kako se navodi, sastojao bi se od istovarnog pristaništa za uvoz LNG, skladišta za LNG i postrojenja za regasifikaciju koje bi usmjeravalo gas u kratak cjevovod do planirane termoelektrane.

Na osnovu preliminarnih informacija, Enerflex predviđa da bi terminal bio u stanju da primi 25.000 bbl na sat, a skladište bi imalo približni kapacitet od 250.000 bbl, ali to će biti naknadno precizirano.

Enerflex procenjuje da bi cijena projekta terminala bila u rasponu od 130 do 250 miliona evra, navodi se u dokumentu.

Crnogorska vlada i dvije kompanije razmatraju instalaciju elektrane kombinovanog ciklusa na gas, kapaciteta najmanje 240 MW i maksimalno 440 MW, koja bi se nalazila u neposrednoj blizini LNG terminala, i u blizini crnogorske elektroenergetske mreže, sa opremom kompanije General Electric.

LNG termminal i elektrana bi trebalo da počnu da rade do kraja 2025.

Ukupna investicija u elektranu procenjuje se na 200-500 miliona evra, u zavisnosti od instalisanog kapaciteta.

Dva projekta trebalo bi da budu locirana u ili blizu Luke Bar, a Vlada Crne Gore namjerava da procijeni obezbeđivanje zemljišta neophodnog za realizaciju investicija.

Američke firme planiraju da sprovedu prethodne studije izvodljivosti i studije izvodljivosti, koje bi mogle da se iskoriste za definisanje svih potencijalnih daljih koraka u vezi sa projektima.

Crnogorska Vlada i dvije firme razmatraju raspored razvoja i izgradnje terminala i elektrane, koji će omogućiti da počnu sa radom do kraja kalendarske 2025. godine, navodi se u Memorandumu.

Izvor: Balkan Green Energy News

Svečano otvaranje Pazara 7. decembra

Završne pripreme za realizaciju novogodišnjeg Pazara su u toku, a kako je i ranije najavljeno biće održan na tri lokacije…

NASTAVI ČITANJE...

Počeo popis: Ovo su pitanja na koja ćemo odgovarati

Popis stanovništva i domaćinstava u Crnoj Gori počinje danas, a kako su saopštili iz Monstata, popisivači Uprave za statistiku od…

NASTAVI ČITANJE...

Danas je Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom (International Day of Persons with Disabilities – IDPD) je dan Ujedinjenih nacija koji se obilježava…

NASTAVI ČITANJE...

POPIS POČINJE: Popisivači narednih dana na terenu od osam do 20 časova

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova 2023. godine počeće u nedjelju, 3. decembra, saopšteno je i zvanično iz Uprave za statistiku…

NASTAVI ČITANJE...

Bivšim koncesionarima za mHE milion eura odštete

Do sada su donijete dvije prvostepene presude Privrednog suda po kojim država mora koncesionarima za male hidroelektrane da isplati ukupno…

NASTAVI ČITANJE...

Regionalni naučni skup „Država, demokratija, građanin – kriza i izazovi“

U Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti održan je dvodnevni Regionalni naučni skup „Država, demokratija, građanin – kriza i izazovi“, koji,…

NASTAVI ČITANJE...