DEVASTACIJA SE NASTAVLJA: Institucije moraju spriječiti nelegalnu gradnju na Komovima

FOTO: Printscreen RTCG

Izvor: RTCG

Iako su od 2015. godine Komovi proglašeni regionalnim parkom prirode, zbog nelegalne gradnje taj prostor se svakodnevno devastira. U opštini Andrijevica i preduzeću Park prirode, nemaju nadležnosti da stanu na kraj tom problemu, pa od države očekuju da se uključi i stavi tačku na gradnju objekata u zaštićenom području.

U Katunima na Komovima danas se malo ko bavi stočarstvom. Oslanjajući se na običajno pravo, mnogi Andrijevčani na mjestu starihstanova izgradili su vikendice, restorane pa i etnosela. Za podizanje objekata, koji nerijetko odudaraju od planinskog ambijenta, dozvole nisu imali.

Nikša Ćulafić, vlasnik seoskog gazdinstva, na Katunu Štab legalizovao je svoj objekat, ali strahuje da će regionalni park prirode potpuno devastirati betonom i asfaltom.

“Postao je život nezamisliv, od buke vozila, od prašine…”, kazao je Čulafić.

Komovi su 2015. proglašani parkom prirode, a na Katunima se danas gradi više nego ikad. U zaštićenom području 2019. je registrovano više od 50 objekata, većinom tvrde gradnje. Kako bi se devastaciji stalo na kraj od prošle godine je formirana rendžerska služba, koja bilježi brojne nepravilnosti na terenu.

“Da se stane na kraju i nelegalnoj gradnji, i nelegalnim putevima, i što bi jako, bitnoi nelegalnoj sječi”, istakao je šef rendžerske službe Tomica Kićović.

U preduzeću parka prirode Komovi kažu da uglavnom nemaju nadležnosti da reaguju, pa lopticu prebacuju na teren državnih institucija, iako nijesu podnijeli nijednu prijavu inspekcijama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content