EPCG i poljska kompanija Respect energy Holding potpisali Memorandum o razumijevanju

Predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore Milutin Đukanović i potpredsjednici poljske kompanija Respect energy Holding, Tomasz Zadroga i Simon Bližniak potpisali su Memorandum o razumijevanju (MoR) o budućim projektima razvoja i eksploatacije obnovljivih izvora u Crnoj Gori.

„Mnogo puta sam pominjao decenijski zastoj naše privrede, ali smo do sada, srećom, u mogućnosti da uspostavljanjem ovakvih partnerstava i prepoznavanjem dobrih projekata, efikasno razvijamo i EPCG i našu privredu generalno. Siguran sam u to da je potpisivanje ovog Memoranduma o razumijevanju sa tako respektabilnim partnerom samo početak jedne dugoročne i uspješne saradnje na obostrano zadovoljstvo“, rekao je predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović.

Potpisivanjem Memoranduma, EPCG i Respect energy Holding sporazumjeli su se da odrede mogućnosti stvaranja zajedničkog poduhvata i razvoja budućih projekata obnovljive energije, uključujući: razvoj i rad priobalne vjetroelektrane okvirno vrlo značajnog proizvodnog kapaciteta, kao i razvoj baterijskog postrojenja za skladištenje električne energije i solarne elektrane u Crnoj Gori. Dodatno, Memorandum predviđa razvoj postrojenja za proizvodnju amonijaka i hidrogena opremljenog elektrolizerom.

Foto: EPCG

„Udružene snage sa EPCG, glavnim proivođačem i snadbijevačem električne energije u Crnoj Gori, predstavljaju našu čvrstu namjeru da proširimo posao, kako na domaćem tržištu, tako i na cijelom Balkanu. Zadovoljstvo nam je da sarađujemo sa našim crnogorskim partnerima na projektima obnovljivih izvora energije, kao što su: postrojenje za proizvodnju amonijaka, priobalnog vjetroparka i solarnog parka. Naše partnerstvo će pomoći domaćem energetskom sistemu da se proširi ka obnovljivim izvorima energije“, rekao je, između ostalog, Tomasz Zadroga.

Potpisivanju Memoranduma prisustvovao je i ambasador Poljske u Crnoj Gori Andrzej Papierz, kao i predstavnici Vlade i resornog ministarstva, kao i prestavnici kompanije South Banat Energy Hazelnut.

Izvor: EPCG

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content