Gimnazijalci izučavali floru i faunu dina u zaleđu Velike plaže

Prošle sedmice su gimnazijalci JUSMŠ “Bratstvo jedinstvo” Ulcinj u organizaciji NVO Dr. Martin Schneinder- Jacoby Association (MSJA) obišli dine u zaleđu Velike plaže kako bi se informisali o značaju istih i važnosti njihove zaštite.

🌳Š𝐤𝐨𝐥𝐚 𝐮 𝐩𝐫𝐢𝐫𝐨𝐝𝐢 #𝐃𝐮𝐧𝐞𝐆𝐮𝐚𝐫𝐝: 𝑂č𝑢𝑣𝑎𝑛𝑗𝑒 𝑖 𝑧𝑎š𝑡𝑖𝑡𝑎 𝑝𝑗𝑒šč𝑎𝑛𝑖ℎ 𝑑𝑖𝑛𝑎 𝑛𝑎 𝑉𝑒𝑙𝑖𝑘𝑜𝑗 𝑝𝑙𝑎ž𝑖

🐦U petak 10.05.2024 je održan privi dio radionice o značaju pješčanih dina Velike plaže Ulcinja, gdje smo zajedno sa biologom dr Bogic Gligorovic i gimnazialcima JUSMŠ “Bratstvo-jedinstvo ” Ulcinj IPSHMK”Vëllazërim-bashkim” Ulqin obišli teren (ca 11km🐢) i proučavali bogato područje pješčanih dina i biodiverzitet zaleđa Velike plaže. Gimnazialci su imali mogućnost da se upoznaju sa različitost dina sa fokusom na floru🥀.


🌿Ovaj nevjerovatan mozaik različitih staništa je za gimnazialce bio prvi susret sa značajem ovog područja. Takođe, upoznali smo ih sa antropogenim prijetnjama i pritiscima koje su očevidne u ovom ključnom biodiverzitetskom području globalnog značaja.


🐸Radujemo se nastavku radionice gdje će učesnici raditi mapiranje ugroženih dina, učestvovati na uklanjanju invazivnih vrsta biljaka kao i predložiti smjernice i ideje za očuvanje ovog nevjerovatno bogatog područja a čije očuveanje dodatno u oči klimtatske krize sve značajnije postaje. Do tada uživajte u fotografijama našeg zajedničkog prvog dana.
🌞Zahvaljujemo se JUSMŠ Bratstvo Jedinstvo na učešću i kao uvjek otovrenim vratima i interesovanju. Vidimo se uskoro.


Skip to content