I dalje prekopavaju obalu Morače ugrožavajući izvorište Bolje sestre i ovu rijeku

Iskopavanje šljunka Izvor: Zoran Lakušić

Predsjednik Odbora direktora Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje Zoranu Lakušić saopštio je kako je terenskim i patrolnim obilaskom riječnog toka Morače, koji je izvršen od strane Službe zaštite lica i imovine Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje, lijevom obalom rijeke Morače, KO Grbavci, u Drugoj zoni sanitarne zaštite vodoizvorišta Bolje Sestre na katastarskoj parceli br.2290 primijećena građevinska mehanizacija.

“Nastavlja se sa daljom eksploatacijom u koritu rijeke Morače, što predstavlja veliki rizik za rijeku Moraču i vodoizvorište Bolje sestre. Nažalost i dalje se nastavlja krađa šljunka, prekopavanje i odlaganje raznoraznog otpada a na obalama Morače, u zaštitnoj zoni vodoizvorišta. Takođe, eksploatacijom pijeska i šljunka u koritu rijeke Morače krše se zakonski propisi i regulativa”, navodi Lakušić.

Institucije sistema, prema njegovim riječima, moraju ponovo pokrenuti aktivnosti u cilju suzbijanja nelegalne eksploatacije šljunka, uklanjanja objekata i mašina koje su zvanično bile zapečaćene i konfiskovane.

“Ovo je potrebno jer se u krajnjem situacija na obali Morače ne može ignorisati ili previđati”, istakao je Lakušić.

On dodaje i da je to jedino rješenje za sanaciju ovog prostora, kako bi se što prije uklonili objekti i mašine sa kojima krše zakoni, a takođe i da se spriječi dalja nelegalna eksploatacija šljunka i pijeska.

“Vrijeme za akciju, a institucije moraju pokrenuti aktivnosti kako bi se što prije realizovao cilj, nulta tolerancija na eksploataciju šljunka i pijeska u koritu Morače”, poručuje Lakušić.

Takođe, napominje on, treba pokrenuti pitanje odgovornosti onih koji su u sprezi sa eksploatatorima koji i dalje rade i pljačkaju državne imovine kršeći zakone.

“Najnoviji krivični zakon o nelegalnoj eksploataciji riječnih nanosa, koji je usvojen od strane Skupštine Crne Gore krajem prošle godine, treba biti implementiran u praksu, ali još nema konkretnih rezultata. Pitanje odgovornosti mora da se pokrene, a rezultat toga mora da bude dokaz da se institucije odgovorno bave problemom nelegalne eksploatacije šljunka i pijeska. Takođe, moramo se pobrinuti da se one koji su učinili ovo krivično djelo, budu sankcionirani i odgovorni pred zakonom”, konstatuje Lakušić.

Neophodno se, ocijenio je on, suočiti s tim što se dešava i tražiti rešenje.

“Tako će se na kraju postići bolja budućnost za našu zemlju i životnu sredinu, navodi Lakušić. Nadam se da će institucije početi da rade i da će se konačno preduzeti konkretni koraci prema suzbijanju nelegalne eksploatacije šljunka u koritu rijeke Morače. U suprotnom, pojedinci će se i dalje bogatiti ugrožavajući stabilnost vodosnabdijevanja crnogorskog primorja i uništavajući obalu Morače”, saopštio je Lakušić.

“Moramo se boriti za pravičnu i zakonitu državu, gdje svaki građanin ima šansu na život i razvoj bez opasnosti od nelegalnih aktivnosti”, zaključuje Lakušić.

Skip to content